“Érdemben sikerült élénkíteni a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet a Vállalatok munkaerő támogatása programmal. A tavaly október óta elérhető lehetőség mostanáig több mint ötezer fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskereső elhelyezkedését segítette” – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a szaktárca szombati közleményében kiemelte: a kormány változatlanul azon dolgozik, hogy minél többen munkába tudjanak állni, hiszen ez elengedhetetlen Magyarország működéséhez és a gazdaság újraindításához.
    
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
    
Bodó Sándor kifejtette, az ITM a foglalkoztatás bővítése érdekében szükségesnek látta az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok célzott támogatását. A 2020. októberében indult Vállalkozások munkaerő támogatása a kevésbé képzett és a 25 év alatti álláskeresők alkalmazására ösztönöz.
   
“A program keretében a munkáltatónak legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell új munkavállalóját. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) fele, de legfeljebb 100 ezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek” – emelte ki az államtitkár.
    
A programnak köszönhetően eddig munkába álltak kétharmada fiatal, egyharmada pedig alacsony iskolai végzettségű. A legtöbben Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyékben találtak állást, főként a kereskedelemben, vendéglátásban, gépjárműjavításban, feldolgozó- és építőiparban.
    
A Vállalkozások munkaerő támogatása programra folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el.


(MTI / címlapkép: MTI/Vajda János)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük