A paraguayi állami energiaszolgáltató, az ANDE adatai szerint 25% -kal javult az áramellátás biztonsága 2020-ban az előző évi adatokhoz képest. Az áramszolgáltató közleménye szerint ez az elmúlt időszakban elvégzett hálózatfejlesztésnek köszönhető, ami mindenek előtt az elosztó állomásokat érintette 2020-ban. Idén további javulás várható, mivel a fejlesztés a világjárvány ellenére sem áll le: 2021 végéig 7000 új transzformátor telepítése várható országszerte.

Az ANDE értékesítési vezetője, Guido Chávez a Radio 1000 AM-nek adott interjúban elmondta, hogy a munka továbbra is a karbantartásra összpontosít, elsősorban azokon a vonalakon, amelyek az elmúlt évben a legtöbb problémát okozták. Az áramkimaradásokkal kapcsolatban Chávez elmondta, hogy mind az áramkimaradások száma, mind azok időtartama is csökkent, bár még mindig előfordulnak.

Paraguayban a lakossági elektromos energia az egyik legolcsóbb a világon. Az igényeket több, mint 99%-ban megújuló forrásból fedezi a dél-amerikai ország, mindemellett Paraguay számít a világ legnagyobb megújulóenergia-exportőrének is.

Van azonban még valami, amiben – bár ez már nem ad okot a büszkeségre – előkelő helyen áll az ország elektromos hálózata, éspedig a hálózati veszteségek tekintetében. Napjaink hálózat-korszerűsítési munkái nyomán előre láthatólag történik előrelépés – de az igazi megoldást a régi, 220kV-os fő elosztóhálózat nagyobb feszültségűre cserélése jelenti majd. 2016-tól kezdődően végre itt is történt előrelépés: több száz km 500 kV-os távvezeték kiépítése kezdődött meg, amely munka 2022-ben a Ayolas–Eusebio Ayala közti 225 km-es szakasz, majd 2023-ban a Margen Derecha –Carayao közötti 210 km megépítésével folytatódik majd.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: eby.gov.py link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük