A brazil Rogério Ceni végzett az élen a világ legeredményesebb XXI. századi kapusai között a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) rangsorában. A csütörtökön közzétett lajstrom tanúsága szerint Ceni, aki pályafutása során egyetlen csapat, a Sao Paulo kapuját védte, 112 találattal került az első helyre a 2001 és 2020 között született kapusgólokat összegző listán. Az aktív játékkal 2015-ben felhagyó hálóőr neve mellett további 17 találat is szerepel, ezeket még a 20. században érte el. A 112 gólból 67-et lőtt tizenegyesből, a többit szabadrúgásból szerezte.
    
Ceni hatalmas fölénnyel zárt az élen, a második perui Johnny Vegas a XX. századi négyéhez 37 gólt tett hozzá a 21. században, míg a harmadik helyezett, a 2015-ben visszavonult nigériai Vincent Enyeama 24 gólt jegyez. Az IFFHS a listán 17 kapust sorolt fel, csupa olyat, aki tíz vagy annál több alkalommal volt eredményes. Érdekesség, és a kontinentális futballszokásokat is tükrözi, hogy a legeredményesebbek sorában 12 latin-amerikai található.
    
A 17-ből négyen aktívak, de Cenit egyikük sem veszélyezteti: még a közülük legjobb, a nyolcadik pozíciót elfoglaló argentin Cristian Lucchetti is csak 19 gólnál tart.

    A XXI. század legeredményesebb kapusai az IFFHS-nél (2001-2020):
    —————————————————————
1. Rogério Ceni (brazil) 112 gól
2. Johnny Vegas (perui) 37
3. Vincent Enyeama (nigériai) 24


(MTI / címlapkép: Ricardo Stuckert/PR – Agência Brasil, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük