Volodimir Zelenszkij ukrán államfő alkotmányos felelősségre vonását (impeachment) kezdeményezi az ellenzék, miután az elnök rendeletében pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtott az ellenzékhez kötődő három televíziócsatornát, gyakorlatilag megvonta tőlük a működési jogot, illetve öt évre szóló büntetőintézkedéseket vezetett be a tulajdonosuk, Tarasz Kozak ellenzéki politikus ellen – jelentették szerdán ukrán és orosz hírportálok. A szankciókról szóló rendelet kedd éjszaka jelent meg az elnöki hivatal honlapján. Zelenszkij a rendelettel életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács aznapi döntését.
    
A nemzetbiztonsági tanács a 112 Ukrajina, a News-One és a Zik televíziócsatornák és a hozzájuk kötődő vállalatok – összesen nyolc jogi személy  -vezetett be szankciókat, megtiltotta a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet, pénzügyi tranzakciókat és szolgáltatásokat. A szóban forgó televíziókat működtető médiaholding az ukrán hírportálok által Vlagyimir Putyin orosz elnök “komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsukhoz kötődik, de az Ellenzéki Blokk – Életért nevű ellenzéki párt képviselőjének, Tarasz Kozaknak a tulajdonában van. Kozak két-három évvel ezelőtt vásárolta fel a médiaholdinghoz tartozó tévéket és rádiókat, illetve a hozzájuk kötődő vállalatokat.
    
Mindhárom televízió már kedd éjszaka, az elnöki rendelet megjelenése után megszakította a sugárzást, adásaik azóta csak a YouTube videomegosztó portálon követhetők.
    
Tarasz Kozak pártja a legfelsőbb bírósághoz fordul, és kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását, arra hivatkozva, hogy a mindenkori államfő nem vezethet be szankciókat ukrán vállalatok és polgárok ellen. Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint a párt frakciójának társelnöke, Vadim Rabinovics a parlament szerdai ülésén felszólalva azt hangoztatta, hogy Zelenszkij megsértette az ország szavazóit, a hatalom parancsba adta “független újságírók megölését”, és ennek érdekében egy “hazafias különcsoportot” hozott létre. Rabinovics felhívta a figyelmet arra, hogy a független Ukrajna történelmében még sohasem fordult elő, hogy betiltottak volna tévécsatornákat.
    
Julija Mendelj elnöki szóvivő az ellenzéki vádakra reagálva a Facebookon közölte, hogy a televíziós társaságok működését nemzetbiztonsági megfontolásokból tiltották le, mert az Ukrajna elleni orosz propaganda és háború eszközeivé váltak. Bebizonyosodott szerinte, hogy mindhárom televíziót Oroszországból pénzelik. A nemzetbiztosági tanács a vonatkozó törvényekkel összhangban hozta meg a döntést – írta. Emlékeztetett arra, hogy a testület már korábban is vezetett be korlátozó intézkedéseket ukrán állampolgárok ellen, akik együttműködtek az “ellenséggel” a megszállt területeken.
    
Úgy fogalmazott, hogy “a Viktor Medvedcsuk köréhez tartozó, de hivatalosan Tarasz Kozak nevén futó tévék blokkolásának semmi köze sincsen az Ukrajnában kétségtelenül értéket jelentő szólásszabadság elleni támadáshoz”. Szerinte ezek a tévécsatornák már régen megfeledkeztek az újságírói normákról, nem ellenőrzik a tényeket, és nem ütköztetik a véleményeket.
    
“Ehelyett a propaganda eszközeivé váltak, kiszolgálják az agresszor állam érdekeit, amely megsértette a szuverenitásunkat és Ukrajna határait” – írta Mendelj.


(MTI / címlapkép: Nazum link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük