Az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF, Oroszország szuverén vagyonalapja) és a Bolíviai Plurinacionális Állam Egészségügyi Ellátó Központja (Central de Abastecimiento y Suministros de Salud, CEASS) bejelentette, hogy a 11,5-milliós dél-amerikai ország 2,6 millió adag Szputnyik V vakcinát szerez be a koronavírus elleni küzdelem érdekében. A pandémia miatt az aláírási ceremóniára rendhagyó keretek közt, videokonferencia kereteiben került sor.

A videokonferencián Luis Alberto Arce Catacora, a Plurinacionális Állam alkotmányos elnöke, David Choquehuanca Céspedes alelnök, Bolívia egészségügyi és sportminisztere, Edgar Pozo Valdivia, Victor Hugo Aguilar Frias, az Orosz Külügyminisztérium latin-amerikai osztályának igazgatóhelyettese, Vladgyimir Belinszki és az orosz közvetlen befektetési alap vezérigazgatója és Kirill Dmitrijev vettek részt.

A megállapodás lehetővé teszi Bolívia lakosságának több mint 20% -ának beoltását. A vakcina szállítását az RDIF indiai, kínai, dél-koreai és más országbeli nemzetközi partnerei fogják megkönnyíteni. A vakcina hatékonysága 91,4% az orosz III. Fázisú klinikai vizsgálatok harmadik és utolsó kontrollpont-elemzésének eredményei alapján, amelyeket az első dózis önkénteseknek történő beadása után 21 nappal kaptak. Egy adag dózisa kevesebb, mint 10 dollár a nemzetközi piacok számára, és a vakcina liofilizált formájának előállítása – amelyet +2 és +8 Celsius fok közötti hőmérsékleten tárolható – lehetővé teszi az oltóanyag könnyű szállítását a nemzetközi piacok számára.

Kirill Dmitrijev, az orosz közvetlen befektetési alap vezérigazgatója elmondta: „Oroszország aktívan fejleszti az együttműködést Bolíviával az új koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben. Köszönetünket szeretnénk kifejezni Luis Alberto Arce Catacora elnöknek, amiért bízott a Szputnyik V vakcinában. Az orosz vakcina egy jól kutatott humán adenovírus-vektor platformon alapul, amely biztonságosnak bizonyult, és évtizedek alatt több mint 250 klinikai vizsgálatban nincsenek hosszú távú káros hatásai. Ez év elején az első orosz COVID-ellenes gyógyszert, az Avifavirt szállítottuk Bolíviába, és örömmel nyitottuk meg az új fejezetet a világjárvány leküzdésére irányuló közös erőfeszítéseink során. A biztonságos és rendkívül hatékony Szputnyik V vakcina megvédi Bolívia lakosságának több mint 20% -át. Várakozással tekintünk a jövőben a vakcinával kapcsolatos együttműködésünk kibővítésére más latin-amerikai országokkal ”.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / sputnikvaccine.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük