(CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!)


Exit poll: a gazdaság és a koronavírus kezelése a legfontosabb kérdés a választók felénél

A gazdaság és a koronavírus-járvány kezelése számít a legfontosabb kérdésnek az amerikai választók mintegy felénél – ismertette a CNN hírtelevízió kedden az amerikai elnökválasztáson a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló első felméréseket.

Az Edison Research exit poll-adatai szerint tízből két szavazó azt mondta, hogy a járvány kezelése volt a leginkább meghatározó kérdés abban, hogy kit tart alkalmasabbnak az Egyesült Államok vezetésére.
    
A megkérdezettek nagyjából 40 százaléka úgy vélekedett, hogy az ország “nagyon rosszul” teljesít a vírus feltartóztatását illetően.
    
A szavazók körülbelül fele azon az állásponton van, hogy akkor is határozottan fel kell lépni a járvány ellen, ha az elfogadott intézkedések ártanak a gazdaságnak.
   
Tízből három ember a gazdasági helyzetet, minden ötödik válaszadó pedig a faji egyenlőtlenségeket nevezte meg a legfontosabb ügyként, míg mások a bűnözést, a biztonságot vagy az egészségügyet.


Demokrata győzelemhullám a keleti parton, Trump a déli államokban áll nyerésre

A legfrissebb információk szerint Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a keleti parti hat államában és egy középnyugati tagállamban aratott győzelmet, míg a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump öt déli és egy középnyugati tagállamban győzött azok közül, ahol már befejeződött a voksolás.

Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet.
    
Donald Trump “vitte el” Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat.



Trump nyert Kentuckyban, Bidené az északkeleti Vermont

Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus amerikai elnök Kentucky államban nyert, riválisa, a demokrata párti jelölt, Joe Biden Vermontban aratott győzelmet az amerikai elnökválasztás helyi idő szerint kedd este közzétett első eredményei szerint.

Donald Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban, míg Joe Biden az északkeleti Vermontban a szavazók csaknem 72 százalékának bizalmát szerezte meg. A nem végleges eredmények szerint Virginiában is a demokrata párti elnökjelölt nyert, Indianában és Nyugat-Virginiában pedig Trump győzelmét vetítik előre.
    
Az Egyesült Államok keleti parti és a középnyugati államaiban már zárnak az urnák, s jelenleg minden szem Floridára és Georgiára szegeződik. Ebben a két kulcsfontosságú tagállamban azonban még túl alacsony az adatok feldolgozottsága, bár ezek alapján Biden vezet.
    
Az egyes államokban nem egy időben zárnak a szavazóhelyiségek, van, ahol közép-európai idő szerint csak szerda délelőtt fejeződik be a voksolás. A végleges eredményekhez a levélben leadott szavazatokat is meg kell számolni.
    
Az amerikai elnököt az 538 tagú elektori testület választja meg, és a győzelemhez 270 elektor voksára van szükség.
    
A helyi idő szerint kedden tartott elnökválasztás mellett újraválasztják az amerikai szövetségi törvényhozás, a kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 tagú szenátus egyharmadát, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek.

Trump: nagyon jók állunk Floridában, Arizonában és Texasban

Nagyon jók állunk Floridában, Arizonában és Texasban – jelentette ki Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök helyi idő szerint kedden délután, amikor a Republikánus Párt Arlingtonban berendezett kampányközpontjába látogatott.

A Washingtonnal szemben, a Potomac folyó virginiai oldalán fekvő Arlingtonban az elnök azt hangoztatta: “azt hiszem, nagyszerű lesz a választási éjszakánk”.

Hozzátette: “de hát politikáról és választásokról van szó, így hát soha nem lehet tudni”.
    
Bár kiemelte a floridai, arizonai és texasi várható jó eredményeket, aláhúzta azt is, hogy a pennsylvaniai választási eredmények döntőek lesznek. “Győzni könnyű, veszíteni soha nem könnyű” – mondta. Szavait elemzők úgy értelmezték, hogy ezzel először utalt a vereség lehetőségére.
    
Amikor újságírók arról faggatták, hogy mi az üzenete az amerikaiak számára, azzal válaszolt, hogy az összefogás. “A siker egységet teremt” – mondta.
    
Közben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szintén úgy nyilatkozott, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók.
    
“Szerintünk meglesz a 270 elektorunk” – hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség.

A már a saját családtagjai nevére és a fia 2015-ös halálára sem emlékező (szerk.megj.) Biden nem kíván jóslatokba bocsátkozni


Joe Biden demokrata párti elnökjelölt babonásnak mondta magát, és ezért nem kívánt jóslatokba bocsátkozni az amerikai elnökválasztás eredményét illetően, amikor a delaware-i Wilmingtonban újságírók erről faggatták helyi idő szerint kedden kora este.

Joe Biden – aki korábban, Barack Obama kormányzatában az Egyesült Államok alelnöke volt – mindazonáltal azt hangoztatta, hogy reményei szerint megnyeri a választást.
    
Elmondta: munkatársaitól úgy értesült, hogy rendkívül nagy a részvétel a választásokon, különösen a fiatalok, a nők és az afroamerikai lakosság körében. Hozzáfűzte, hogy információi szerint ez így van a választás végeredménye szempontjából kulcsfontosságú államokban, köztük Georgiában és Floridában is.
    
Biden mindazonáltal leszögezte: “kicsit bizonytalan” a végeredményt illetően, mert sok tagállamban kiegyenlített a küzdelem.
    
“Ha lesz valami ma éjjel, amiről érdemes szólni, akkor beszélni fogok róla, de ha nem, akkor várok addig, amíg a következő napra meg nem számlálják a voksokat” – fogalmazott.
    
Joe Biden kedden, a választás napján még kampányolt. A napot azzal kezdte, hogy a kamerák kereszttüzében ellátogatott a 2015-ben agydaganatban elhunyt fia sírjához Wilmingtonban, majd repülővel Scrantonba utazott. Ott meglátogatta azt a házat, ahol született és tízéves koráig élt. Végül Philadelphiában töltött rövid időt.
    
Az eredményvárót Wilmingtonban rendezték be, ugyanabban a konferenciaközpontban, ahol augusztusban Biden elfogadta pártja elnökjelöltségét.


LEGFRISSEBB:

Donald Trump Ohiót és Texast is megnyerte

Donald Trump amerikai elnök Ohióban és Texasban is megnyerte a kedden tartott elnökválasztást az amerikai média előrejelzése szerint. 

A Joe Biden demokrata jelölt ellen újraválasztásáért küzdő republikánus elnök Ohióban a választók 53 százalékának bizalmát nyerte el, Texasban pedig a szavazók 52 százaléka támogatta őt.
    
Az ohiói győzelem 18 elektor, a texasi pedig 38 elektor szavazatát jelenti Donald Trumpnak, ha a hivatalos végeredmények is megerősítik. Összesen 270 elektori szavazat kell a végső győzelemhez.



(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük