Federico González külügyminiszter megismételte, hogy az argentin határ újranyitása teljes mértékben a szomszédos ország hatóságaitól függ – és nem a paraguayi hatóságokon áll. Hangsúlyozta, hogy Paraguay már régóta készen áll erre, de a döntést együtt kell meghozni a szomszédos országgal.

„Az argentin hatóságokkal sokáig tárgyaltunk. Azt mondják nekünk, hogy nem tudják )megnyitni a határt), de mi ragaszkodunk hozzá” – mondta González a sajtónak.

Megemlítette, hogy néhány napja ismét beszélt a szomszédos országban dolgozó kollégáival, de az argentinok a határaikat zárva akarják tartani a COVID-19 járvány miatt bekövetkezett magas fertőzések és halálozások miatt.

González rámutatott arra is, hogy Mario Abdo Benítez köztársasági elnököt aggasztja a vírus helyzete a régióban, ugyanakkor a kiváltott gazdasági válságról sem szabad megfeledkezni. Hangsúlyozta, hogy a határ (paraguayi részéről történő) újbóli megnyitásáról a “legmagasabb szinten” döntöttek.

“Tudják, hogy egy hónappal ezelőtt a kormányunk azt mondta, hogy kész újra megnyitni a határokat. Tudják, hogy a határ két szomszédos népet és szoros kapcsolatban álló országokat egyesít ” – tette hozzá a külügyminiszter.

Az elmúlt napokban Benítez megkereste az argentin kormányt a határnyitás kérdésében – a szomszédos ország hatóságai azonban azt válaszolták, hogy a világjárvány miatt a körülmények még nem állnak fenn.


(Dél-Amerikai Hírlap/Wochenblatt/ADN Paraguayo/5 Dias)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük