Egybehangzó brazil médiaértesülések szerint meghalt egy 28 éves Rio de Janeiró-i orvos, aki önkéntesen adatta be magának az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcináját, rész véve ezzel annak klinikai tesztelésében. Az aktív koronavírus-fertőzött páciensekkel dolgozó fiatal orvos annak ellenére kapta el a koronavírust (kínavírust), hogy a vakcina elméletileg védettséget kellett volna nyújtania a számára. A 28 éves orvos végül belehalt a koronavírus szövődményeibe.

Az Asztra Zeneca és az Oxfordi Egyetem az eset ellenére sem függesztette fel a teszteket. Az O Globo – valószínűsíthetően fake news – meg nem nevezett forrásra “hivatkozva” azt írta, hogy az orvos a kontrollcsoport tagja volt, és placebo-t kapott, nem valódi oltóanyagot – azonban ezt egyelőre sehonnan, az Astra Zeneca részéről sem erősítették meg.

Brazília 100 millió adag lehetséges Astra Zeneca vakcinára tett előjegyzést, és aktívan részt vesz a kísérleti oltóanyag klinikai tesztjeiben is. Az oltóanyagok körül épp tegnap kerekedett botrány, erről lapunk is írt tegnap.

Brazíliát korábban az egyik orosz vakcinával hozták összefüggésbe: a korábbi tervek szerint azt az ország licencben, saját területén gyártotta volna. Ororszországban már novemberben megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük