Elhunyt nyolc beteg, és újabb 851 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon azt írták: 25 567-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 757-re emelkedett, 5173-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 637. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 54 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 740-en vannak, a mintavételek száma 704 510-re nőtt.


    
Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük. Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog – írták.
    
Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. A vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.
    
A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik mindenkitől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.
    
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért – hangsúlyozták.
    
Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív törzs jelenleg 26 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 126 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (9649) és Pest megyében (3362) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1275), Fejér (1200), Csongrád-Csanád (1129), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1006) és Hajdú-Bihar megye (981). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (263).


Magyar Nemzet – A koronavírus első hulláma után a magyarok jobbnak ítélték a jövőt a legtöbb EU-országnál

A koronavírus első hulláma után a magyarok jobbnak ítélték a jövőt a legtöbb EU-országnál – derül ki az Eurofound európai uniós ügynökség lakossági felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett keddi számában.

A júliusban megkérdezett állampolgárok válaszai alapján összeállított felmérés szerint az európai munkavállalók mintegy tíz százaléka veszítette el állását a koronavírus megjelenése óta, a legtöbben Spanyolországban és Görögországban. A tavaszi korlátozások feloldását követően pedig csak három százalékuk talált újra állást.
    
Júliusban a tagállamok közül Magyarországon, Ausztriában és Dániában érezték úgy legkevesebben – a munkavállalók mindössze öt százaléka -, hogy veszélyben lenne a munkahelyük. Ezzel szemben Bulgáriában és Görögországban 15-20 százalék féltette az állását, a 27 tagállamban pedig átlagosan a megkérdezettek tíz százaléka.
    
A munkanélküliség és a részidős foglalkoztatás bevezetése hatással volt a háztartások anyagi helyzetére is. A legtöbb országban kedvezőbben ítélték meg júliusban a családi pénzügyeket áprilishoz képest. Magyarországon a válaszadók jelentős része jobbnak látta pénzügyi kilátásait a korlátozásokat követő időszakban, uniós átlagban ugyanakkor a kilátások érdemben nem változtak.
    
A felmérés szerint a háztartások 44 százaléka látja úgy, hogy nincs három hónapra elegendő tartaléka. Magyarországon – Észtország és Lettország után – a harmadik legbizakodóbbak az emberek a 27 EU-tagállam közül: a válaszadók 16 százaléka azt reméli, a következő időszakban javul a háztartásuk finanszírozási helyzete. Az uniós átlag 12 százalék.
    
A Magyar Nemzet cikke szerint Magyarországon a járványnak a munkaerőpiacra gyakorolt kedvező hatása volt, hogy a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése egyszerűbbé vált. Ez kilenc másik országban volt még jellemző, elsősorban azokban a tagállamokban, ahol a járvány előtt nem vált általánossá az otthoni munkavégzés. Az újranyitással párhuzamosan a szubjektív jóllét is javult, Magyarországon ráadásul jobban érezték magukat az emberek az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott öt szempont alapján, mint a járványt megelőzően.


Fidesz: a baloldal nem tud leállni, ott folytatják, ahol a járvány első hullámakor abbahagyták

A Fidesz szerint “a baloldal nem tud leállni”, ott folytatja, ahol a koronavírus-járvány első hullámakor abbahagyta. A nagyobbik kormánypárt arra reagált, hogy az MSZP kedden azt követelte: legyen ingyenes a koronavírusteszt és majd a védőoltás is.
    
A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a baloldal továbbra sem akar részt venni a vírus elleni nemzeti összefogásban, inkább a védekezés akadályozásával van elfoglalva.
    
A Gyurcsányék által irányított baloldalnak a járvány másról se szól, hogy a hatalomért hazudoznak, kamuhíreket, kamuvideókat gyártanak és megtévesztenek – fogalmaztak, hozzátéve: ők is pontosan tudják, hogy Magyarországon a koronavírust kimutató PCR-teszt mindenkinek ingyenes, akinél azt a háziorvos, járványügy, kórház indokoltnak tartja.
    
Közölték: az eddig elvégzett több mint 700 ezer vizsgálat elsöprő többsége teljesen ingyenes volt, az állam költségére.
    
Fontosnak nevezték, hogy amíg nincs vakcina, védekezni kell, az életeket pedig úgy kell megvédeni, hogy “közben az ország működőképességét megtartsuk”, ezért különösen fontos az érvényben lévő szabályok betartása.
    
A kormány emellett minden kutatást figyel, európai kutatásban részt is vesz Magyarország, és ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is elmondta, amint meglesz a hatásos vakcina, meg fogják szervezni, hogy az elérhető legyen a magyar embereknek – írta közleményében a Fidesz.



(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük