Koronavírus – Az NVB nem hitelesítette a védekezés elleni bugyuta népszavazási kérdéseket


Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos népszavazási kérdéseket csütörtöki ülésén. A kérdéseket Váradi Barna magánszemély nyújtotta be. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által világjárványnak nyilvánított új koronavírus okozta járvány nem minősül az alaptörvény szerinti élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapásnak, ezért erre hivatkozva a kormány nem hirdethet veszélyhelyzetet. Az NVB egyhangúlag úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert a kérdés nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe, az alaptörvény szerint ugyanis a kormány jogosult a rendkívüli intézkedések bevezetésére. Emellett a kérdés burkolt alaptörvény-módosítást is tartalmaz, emiatt sem hitelesíthető.
    
A második kérdés azt tartalmazta, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki: emberiesség elleni bűncselekmény az orrot és szájat eltakaró arcmaszk használatától függővé tenni egyes jogok gyakorlását (mi Jesús…), többi között a tömegközlekedés használatát, a vásárlást, szolgáltatások igénybevételét. Ennek hitelesítését szintén egyhangú döntéssel tagadta meg az NVB. A bizottság szerint a kérdés az alaptörvény burkolt módosítására irányul, mert a kérdés népszavazási jóváhagyása akadályozná az állam élet- és egészségvédelmi kötelezettségét, emellett nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.
    
A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, emberiesség elleni bűncselekménynek minősül “a génmódosított nukleinsav alapú vakcina igénybevételének kötelező előírása”. Ennek hitelesítését szintén egyhangú döntéssel tagadta meg az NVB, mert ez is akadályozná az állam élet- és egészségvédelmi kötelezettségének teljesítését. Emellett az NVB álláspontja szerint ez a kérdés sem felel meg az egyértelműség követelményének.
    
Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Arról nem érkezett hír, hogy az illető kapott-e szakorvosi segítséget, vagy sem.

ITM: már csaknem 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen

Mintegy 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal összefüggő engedményeknek köszönhetően – jelentette be közösségimédia-oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön. Schanda Tamás emlékeztetett: azért döntöttek tavasszal a korábban előírt követelmények időszakos eltörlése mellett, mert a koronavírus-járvány idején nemcsak az emberek egészségét és életét, de a gazdaságot, a magyar emberek megélhetését is védeni kell.
    
“A változtatásnak köszönhetően az érintett fiatalok jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerültek, hiszen olyan állásokat is megpályázhattak, amelyeket a diplomájuk kézhezvétele előtt nem. A munkáltatók pedig így is biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő szaktudással rendelkeznek a jelentkezők, hiszen a záróvizsgát letették, bizonyították, hogy elsajátították a szükséges ismereteket” – mutatott rá az államtitkár.
    
Kitért arra: a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták diplomájukat. A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára, a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül.
    
A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez – közölte Schanda Tamás.

Tizennyolc év fegyházbüntetés másodfokon a borsodnádasdi gyilkosság ügyében

K. Csenge, a gyilkos áldozata

Tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön másodfokon azt a “férfit”, aki 2017 szeptemberében Borsodnádasdon vízgyűjtő aknába dobta eszméletlen lányismerősét, aki emiatt vízbe fulladt – közölte a táblabíróság az MTI-vel. A közlemény szerint a vádlottat aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek az ítélőtábla. Felidézték: az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék márciusban a férfit gondatlanságból elkövetett emberölés miatt négy év fogházbüntetésre ítélte, de az ügyészség a gondatlan emberölés minősítésének megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett.
    
A Miskolci Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 szeptemberében egy baráti összejövetelen vett részt, a Borsodnádasd melletti tónál, ahol alkoholt fogyasztott és “herbált” szívott. A vele baráti viszonyban lévő sértettel este egy erdei ösvénynél találkozott, majd összevesztek és elváltak.
    
Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott később visszament a vita helyszínére, ahol már ájultan találta a lányt és halottnak hitte. Levetkőztette, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még, elvonszolta az ösvény vízelvezetőjének csatornájához, leemelte annak vasfedelét és a lányt bedobta. A még életben lévő sértett halálát vízbefulladás okozta.
    
Az elsőfokú bíróság korábban nem látta bizonyíthatónak, hogy a férfi szándékosan meg akarta volna ölni a nőt. Ezzel szemben a másodfokú eljárás során – derül ki a csütörtöki közleményből – olyan új körülmények merültek fel, amelyek miatt a Debreceni Ítélőtábla a tényállást jelentősen módosította.     A táblabíróság szerint a vádlott és a sértett között “ismeretlen eredetű konfliktus alakult ki”, ami a fiatal férfi tettlegességéhez vezetett.
    
A vádlott bántalmazta a lányt, aki emiatt vesztette el az eszméletét. A férfi a másodfokú bíróság szerint tisztában volt azzal, hogy a lány eszméletlen, és ha még élve dobja a vízzel teli aknába, akkor azzal a fulladásos halálát okozza. A vádlott “nemcsak belenyugodott a lány halálába, hanem kívánta is azt” – írták. Hozzátették: az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott alkoholt fogyasztott és “herbálozott”, valamint azt is, hogy a cselekménye megzavarta a település nyugalmát.


Két pozitív koronavírusteszt a birkózóknál

A magyar női birkózóválogatott két tagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje. A sportági szövetség (MBSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint az érintettek edzésszünetben, hétvégén klubtársaikkal együtt részt vettek egy rendezvényen, amely után koronavírusos fertőzésre utaló enyhe tüneteket tapasztaltak magukon. A vizsgálat során a tesztjük pozitív lett, ezért a járványügyi előírást betartva házi karanténba vonultak.
    
Az MBSZ – amint az a közleményében olvasható – a hivatalos kontaktvizsgálat után a társakon is elvégeztetett több mint harminc tesztet, amelyek mindenki esetében negatívak lettek. A szövetség emlékeztet arra, hogy a korábbi koronavírusos eseteket követően mintegy száz tesztet csináltatott a felnőtt, a junior és a kadet válogatott tagjain, szintén negatív eredményekkel.
    
A tájékoztatás szerint a felkészülés a klubokban és a válogatottban a vonatkozó szabályok szigorú betartásával folytatódik.

Gyulay Zsolt: 2023-ra megújulhat a Hungaroring főépülete és a boxok

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint 2023-ra megújulhat a mogyoródi Forma-1-es pálya főépülete, valamint a boxok és az azok mögött elhelyezkedő terület, az úgynevezett paddock. A sportvezető – aki 10 éve irányítja a versenypályát üzemeltető céget – az M4 Sport csütörtöki, Sporthíradó című műsorában azt mondta, mivel a létesítmény 1985-ben épült, az utóbbi években egyre többször volt probléma az infrastruktúrával, mert az elmúlt évtizedekben az F1-es világbajnokság “kinőtte magát”.
    
Gyulay Zsolt azt mondta, 10 évvel ezelőtti kinevezésekor nagy feladatnak gondolta a cég irányítását, ugyanakkor ez a 10 esztendő bizonyította, hogy “állami vállalatként is lehet sikeresen és nyereségesen működni”. “A 2010 előtti 25 év alatt 41 kiemelt nemzetközi rendezvény volt a Hungaroringen, az elmúlt 10 évben pedig 48” – jegyezte meg az elnök-vezérigazgató. Kiemelte, hogy bár a Forma-1-es nagydíj megrendezése minden évben nagy kihívás, az idei év még az eddigieknél is nehezebb volt, mert a koronavírus-járvány közben úttörő szerepet kellett vállalniuk az ausztriai Spielbergben található Red Bull Ringgel közösen. A március helyett júliusban elrajtolt F1-es idény első két futamát Ausztriában, a harmadikat Magyarországon rendezték zárt kapuk mögött.
    
Az áprilisról október közepére halasztott Super Racing Festivalról, azaz a gyorsasági kamion Európa-bajnokság és a túraautó-világkupa közös mogyoródi versenyhétvégéjéről Gyulay Zsolt azt mondta, mindenképpen megrendezik, de azt még nem tudják, hogy zárt kapuk mögött, vagy korlátozott számú közönség előtt. “Az egyik lehetőség, hogy legfeljebb napi 5000 nézőt beengedünk, a másik pedig, hogy közönség jelenléte nélkül bonyolítjuk le a versenyeket” – fejtette ki. Az elnök-vezérigazgató bízik abban, hogy jelen lehetnek majd “az autósportra kiéhezett” nézők a rendezvényen, de hozzátette, a járványhelyzet jelenlegi alakulása miatt ebben nem biztos.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap, az MTI jelentései alapján / címlapkép: Planet Labs link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük