Julio Mazzoleni egészségügyi miniszter vasárnap megerősítette, hogy egy 11 éves gyermek belehalt a koronavírus szövődményeibe. Mazzoleni őszinte részvétét fejezte ki a Bautista kórház intenzív osztályán elhunyt gyermek szülei felé:

Julio Mazzoleni paraguayi egészségügyi miniszter
(kép: közösségi média



“Minden halál fájdalmas a számunkra, de amikor egy gyermeket ér a halál, sokkal inkább lesújt bennünket” – mondta az egészségügyi miniszter. Közölte, egy további gyermek, egy mindössze 2 éves kisfiú is az intenzív osztályon van – de kiemelte, hogy javulás tapasztalhatak az állapotában.

A 11 éves áldozat kapcsán dr. Guillermo Ocampo, a Bautista Kórház igazgatója megerősítette, hogy a gyermek két hete érkezett az intenzív osztályra. A vírus átterjed a fiú veséjére és a tüdejére. A páciens kiterjedt veseelégtelenséget szenvedett el a koronavírus-fertőzés miatt.

„Súlyos szövődményei voltak. Mindent megtettünk, amit csak lehetett, de gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve, hogy kórházba került, végig lélegeztetőgépen volt. Dializáltuk, de már nem lehetett megtenni az életét”

Julio Borba egészségügyminiszter-helyettes megerősítette a gyermek-fertőzöttek közt egyre inkább általánossá váló halálokot: a 11 éves fiúnál a vírus Kawasaki-szindrómát okozott.

„A világjárvány idején az Egyesült Államokban és Európában sok Kawasaki-szindrómás eset fordult elő gyerekeknél, akiket korábban COVID-19 megbetegedéssel kezeltek. A 11 éves fiú egy hónappal ezelőtt bizonyult pozitívnak a COVID-19 vonatkozásában, majd Kawasaki-szindróma okozta szövődményekben hunyt el. Ez egy autoimmun reumatológiai betegség, amelyet a koronavírus is képes a felszínre hozni. A halál oka tehát némileg ellentmondásos. Kérjük a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) véleményét annak megállapítására, hogy ez a beteg COVID-19-ben halt-e meg, vagy a Kawasaki-szindróma miatt ” – mondta.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos/Szilvai)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük