Julio Mazzoleni paraguayi egészségügyi miniszter rendkívüli felhívást intézett a lakossághoz. A koronavírus-járvány kapcsán hangsúlyozta az egyéni felelősséget, és kérte a lakósságot, hogy amennyiben nem feltétlen szükséges, ne mozduljanak ki otthonról.

“Akinek nem muszáj, ne menjen ki. Az utcára lépőknek azt felelősségteljesen kell megtenniük, gondolván arra, hogy akár ők is lehetnek a vírus hordozói. Vigyázniuk kell magukra és a környezetükre is” – mondta Julio Mazzoleni.

Az egészségügyi minisztérium korábban már rávilágított: „nagyon nehéz időszakban vagyunk a koronavírus-helyzet szempontjából”.

Mazzoleni ezzel folytatta: „Ma minden eddiginél fontosabb, hogy meg tudjuk változtatni a számokat és az előrejelzéseket. Ez úgy érhető el, hogy különösen vigyázunk egymásra azon a társadalmi területeken, ahol a legtöbb fertőzés előfordul”.

Az epidemiológiai helyzet elkeserítő – és az előrejelzések sem biztatóak. A fertőzés, a kórházi ágyak foglaltsága és a Covid-19 által okozott halálesetek megsokszorozódnak, rémületet keltettek a lakósságban. Paraguay kifutott a tesztekhez használt reagensekből, és gyors utánpótlásra sincs remény az egész világon elharapódzó második hullám miatt. Szerencsések azok az országok, akik előre gondoltak a várható második hullám nehézségeire – ebből a szempontból Magyarország a legjobbak között foglal helyet. Paraguay eddig kimondottan jó helyzetben volt, hathatós járványügyi intézkedéseket hoztak. Ne feledjük: Paraguay szomszédja és egyúttal legfontosabb kereskedelmi partnere az a Brazília, ami a legjobban megszenvedi a koronavírus-járványt egész Dél-Amerikában.

Mazzoleni emlékeztett: “gyakori kézmosással, a maszk használatával és védőtávolság megtartásával megváltoztathatjuk a történelmet”.

“A fiatalok is lehetnek vírushordozók – és bár ez ritkán fordul elő, de már el kellett gyászolnunk fiatalokat is, korábbi betegségek nélkül”
– fejezte be az egészségügyi miniszter a rendkívüli közleményét.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos / címlapkép: Julio Mazzoleni közösségi média-oldala)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük