Újabb 158 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az elhunytak száma nem változott – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: a 158 új beteggel 5669-re nőtt a Magyarországon eddig beazonosított fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma 1296 fő. Az elhunytak száma változatlanul 614, 3759-en már meggyógyultak. Hatósági házi karanténban 8191-en vannak, és 417 890 mintavétel történt.
    
Kiemelték: az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.
    
Felhívták a figyelmet, hogy szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés miatt kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2468) és Pest megyében (823) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (415), Komárom-Esztergom (326), Zala (280), Borsod-Abaúj-Zemplén (180), Csongrád-Csanád (165) és Veszprém megye (164). A fertőzésben legkevésbé érintett Békés megye (23).


Orbán Viktor: szigorú határvédelmi intézkedéseket rendeltünk el

Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában. A kormányfő kijelentette: “az ajtónkon kopogtató” második hullám megfékezése érdekében komoly intézkedéseket kell hoznunk, elsősorban a vírus behurcolását kell csökkenteni.
    
Ezek technikai részleteit tekintette át a határellenőrzési akciócsoport – mondta Orbán Viktor, kiemelve: képesek vagyunk arra, hogy ha összefogunk, mint tettük azt a járvány első hullámakor, akkor a járvány második hullámát is meg tudjuk fékezni. “Most még időben vagyunk” – fogalmazott.



Kásler: megmarad a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége

A gyógyszerfelírás továbbra is elintézhető lesz telefonon – közölte Facebook-oldalán az emberi erőforrások minisztere szombaton. Kásler Miklós azt írta: a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával az egészségügyi kormányzat tervei szerint ez a rendkívüli intézkedés megszűnt volna szeptembertől. A koronavírus-járvány azonban felülírta az előzetes számításokat, így az emberek kéréseit is meghallgatva, a gyakorlat megőrzése mellett határoztunk – fogalmazott.
    
A miniszter jogszabály-változtatásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy az orvosok és betegek biztonságát a járványhelyzetben is támogató telefonon történő gyógyszerfelírás a továbbiakban is elérhető maradjon. A járványveszély nem múlt el, a vírus itt van közöttünk – hangsúlyozta Kásler Miklós, hozzátéve: továbbra is indokolt a fegyelmezettség és az ajánlások betartása.

Varga Judit és Orbán Balázs második tesztje is negatív lett

Varga Judit igazságügyi miniszter és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának is negatív lett a második koronavírustesztje is – jelentette be a két kormánytag saját Facebook-oldalán. Varga Judit közösségi oldalán megköszönte a jókívánságokat és a sok biztatást. “Továbbra is vigyázzunk egymásra” – tette hozzá.
    
Orbán Balázs is megköszönte az üzeneteket. Kiemelte: “ne felejtsük, hogy itt van a járvány második hulláma, nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymásra, illetve hogy betartsuk a szigorúbb szabályokat és a hatósági ajánlásokat”.
    
Csütörtökön tájékoztatott a Miniszterelnökség arról, hogy szerda óta hatósági karanténban van Gulyás Gergely és Orbán Balázs, mert múlt hét szombaton egy olyan magánrendezvényen voltak, amelyen egy résztvevő koronavírustesztje pozitív lett. Azóta több kormánytag és kormánypárti képviselő is karanténba került, de a fertőzést mostanáig csak Hollik Istvánnál, a Fidesz kommunikációs igazgatójánál és Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselőnél mutatták ki.



Negatív lett Kovács Zoltán államtitkár koronavírustesztje

Negatív lett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár második koronavírustesztje. Kovács Zoltán a Facebook-oldalán felidézte, egy hétvégi rendezvényen találkozott Hollik Istvánnal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával, akiről később kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje.
    
“Az egészségügyi szakemberek és a hatóságok vizsgálatáig házi karanténba vonultam, ami alól a második negatív teszt után, az illetékes hatóság előírásait szigorúan betartva mentesültem” – írta. Egyúttal köszöntet mondott a járványügyi szakemberek profi, gyors és együttműködő munkájáért.



A Wizz Air módosíthatja a járatok menetrendjét az utazási korlátozások miatt

A Wizz Air már vizsgálja a kormány által bejelentett utazási korlátozások lehetséges következményeit a légitársaság üzemeltetésére és amennyiben szükséges módosítják a menetrendet – közölte a légitársaság szombaton az MTI-vel.  

Az esetleges menetrend változásokról az érintett utasok a foglalásánál használt e-mail címükre automatikus tájékoztatást kapnak. Azoknak az utasoknak, akik utazási irodán keresztül foglaltak jegyet a Wizz Air járataira – ideértve az online utazási platformokat is – kapcsolatba kell lépniük azzal a céggel, amelytől jegyet vásárolták. Kiemelték, azok az utasok, akik az utazási korlátozások miatt nem tudnak repülni, miközben járatuk a menetrend szerint üzemel, törölhetik jegyüket és visszatérítést igényelhetnek törlési díj fejében.  

A közlemény szerint amennyiben törölnek egy járatot, akkor a Wizz Air számlatulajdonosok az eredeti viteldíj 120 százalékát visszaigényelhetik Wizz Air pontokban, vagy 100 százalékos visszatérítést igényelhetnek a fizetés eredeti módja szerint, vagy ingyenes átfoglalási lehetőséget is választhatnak.     

A lehetséges változtatásokra azért van szükség, mert a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a magyar kormány bejelentette, hogy szeptember 1-jétől lezárja Magyarország határait. A nem magyar állampolgárok nem léphetnek be az országba, míg a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak két hétig vagy két negatív koronavírus teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulniuk. Ezek a szabályozások egy hónapig lesznek érvényben.     

A légitársaság felhívta az utasok figyelmét, hogy tájékozódjanak a rájuk vonatkozó utazási korlátozásokról, arról, hogy beléphetnek-e az adott országba. Emellett arra is rámutattak, hogy az egyes országokba történő belépési szabályok megváltozhatnak a jegy megvásárlása és az utazás dátuma között, amelynek kockázatát az utasoknak kell viselniük.



Elmarad a Veszprém-THW Kiel kézilabda-mérkőzés

Elmarad a Telekom Veszprém és a német THW Kiel férfi kézilabdacsapatainak vasárnap délutánra tervezett gálamérkőzése. A magyar klub honlapjának szombat esti híradása szerint mindkét csapat elvégezte a koronavírus-tesztet, ezek minden játékosainál, illetve stábtagnál negatív eredménnyel végződtek, azonban a veszprémi csapat tágabb környezetében egy személynél felvetődött a fertőzés gyanúja.
    
Erről a tényről tájékoztatták a német csapat képviselőit, ezután a két klub közösen arra a döntésre jutott, hogy a mérkőzést biztonsági okokból nem rendezik meg.
    
A veszprémi klub a vasárnapi gálamérkőzésen búcsúztatta volna ünnepélyes körülmények között négy korábbi játékosát, a kézilabdázástól visszavonult Nagy Lászlót, Momir Ilicet, Sterbik Árpádot és Fazekas Nándort.

Világszerte már több mint 24,6 millió ember fertőződött meg, 16,1 millióan pedig felépültek a kórból

    Budapest/Baltimore, 2020. augusztus 29., szombat (MTI) – Már 24 649 431 ember megfertőződött világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 835 793, a gyógyultaké pedig 16 121 236 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati reggeli összesítése szerint.

    Egy nappal korábban 24 373 497 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 830 518, a gyógyultaké pedig 15 937 019 volt.
    A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.
    Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.
    A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 5 913 913 fertőzött volt eddig, 181 789-en haltak meg és 2 118 367-en gyógyultak meg.
    Brazíliában 3 804 803 fertőzöttről, 119 504 halálos áldozatról és 3 158 783 gyógyultról tudni.
    Indiában 3 387 500 fertőzöttet, 61 529 halálos áldozatot és 2 583 948 gyógyultat jegyeztek fel.
    Oroszországban 977 730-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 16 866, a gyógyultaké pedig 796 498-ra emelkedett.
    A Dél-afrikai Köztársaságban 620 132 fertőzöttről, 13 743 halottról és 533 935 gyógyultról tudnak a hatóságok.
    Mexikóban 585 738 embert fertőzött meg a koronavírus, 63 1464-an haltak meg, a gyógyultak száma pedig 479 770.
    Spanyolországban 439 286 fertőzöttet, 29 011 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.
    Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 333 798, 41 573 ember meghalt a betegségben.
    Franciaországban 304 947 fertőzöttről, 30 601 halálos áldozatról és 86 495 gyógyultról tudni.
    Törökországban 265 515 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 6245, a gyógyultaké 241 809.
    Olaszországban a fertőzöttek száma 265 409, a halálos áldozatoké 35 472, 206 902-en felgyógyultak a Covid-19-ből.
    Németországban 242 126 a fertőzöttek száma, 9290 a halottaké, 214 186-an meggyógyultak.
    Kanadában 129 342 fertőzöttet, 9155 halálos áldozatot és 115 029 gyógyultat tartottak számon.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 89 836 fertőzöttet tartottak nyilván, valamint 4718 halálos áldozatot és 84 419 felépültet.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.



Újra gyorsan nő a fertőzések száma Csehországban

Csehországban pénteken 486 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a második legnagyobb esetszám – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott adatokból.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már 23 777 ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb napi esetszámot – 503 új igazolt beteg – augusztus 21-én regisztrálták. Egyébként az utóbbi két hétben mutatták ki a négy legmagasabb napi esetszámot. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult. A fertőzés következtében eddig 419-en haltak meg. A betegek jelenlegi száma 5861, kórházi kezelésre 139-en szorulnak, közülük 32 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Az utóbbi napokban ezek a számok is mérsékelten növekedtek.
    
Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a szakemberek a helyzet további romlására számítanak.
    
Az egészségügyi minisztérium hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint szeptembertől kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív koronavírus-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken.
    
Adam Vojtech, az egészségügyi tárca vezetője pénteken megerősítette, hogy újabb országos óvintézkedéseket, mint például a üzletek vagy a vendéglők nyitva tartásának korlátozását, a hatóságok nem terveznek.
    
A miniszter szerint országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését.
    Az országban jelenleg több mint 120 helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 39 beteg esik.



Több mint 7 ezer új eset 24 óra alatt Franciaországban

Több mint 7 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Franciaországban, ami exponenciális növekedést jelent a fertőzés terjedésében – közölte péntek este az egészségügyi minisztérium.

“A járvány terjedésének dinamikája exponenciális” – olvasható a közleményben, amely szerint a szerdai 5429, majd a csütörtökön 6111 után pénteken már 7379 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak.
    
Ez a legmagasabb szám, amióta a múlt hét óta tömegessé és ingyenessé tette a tesztelést a kormány. Az elmúlt héten csaknem 900 ezer embert teszteltek, és a szám a kormány szándékai szerint szeptemberre heti egymillióra fog emelkedni.
    
A pozitív tesztek aránya is tovább növekedett, az augusztus 19. és 25. között elvégzett tesztek 3,9 százaléka bizonyult pozitívnak, míg augusztus 18. és 24. között még csak 3,8, augusztus 15. és 21. között 3,6, júliusban pedig még csak 1,1 százalék volt ez az arány.
    
“Jóllehet korlátozott mértékben, de a kórházi mutatók is emelkednek, elsősorban azokban a régiókban, ahol a vírus intenzíven terjed” – hívta fel a figyelmet a tárca.
    
A kórházi ápolásra szorulók száma az elmúlt 24 órában nem váltott, jelenleg 4535, közülük 387-en vannak lélegeztetőgépen, hattal többen, mint 24 órával ezelőtt. (A járvány áprilisi tetőzésekor 7200-an feküdtek intenzív osztályon).
    
A halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában hússzal 30 596-ra emelkedett. Mindeközben egyre több francia nagyvárosban vezetik be a kötelező maszkviselést a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt.
    
A dél-franciaországi Marseille, Nizza és Toulouse után péntektől Párizsban és a fővárosi elővárosokban is kötelező a maszkviselés minden közterületen. A 11 év felettiekre vonatkozó intézkedés szombat reggel Strasbourgban, és az elzászi régió minden olyan településén, ahol 10 ezer főnél többen élnek, is érvényes. A prefektúrák mindenhol legalább szeptember 30-ig tették kötelezővé a maszk hordását az utcákon is. A délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban hétfőtől tette kötelezővé a polgármester a maszkviselést a belvárosi kerületekben.

A szabálysértőket 135 euróra büntetheti a rendőrség. A kötelező maszkviselés általánossá tételéről remélik a döntéshozók a járvány egyre fokozódó terjedésének megfékezését.
        
“A maszkviselés észszerű kényszer, amelyet egy ideig el kell fogadnunk” – mondta pénteken Emmanuel Macron államfő egy párizsi gyógyszergyárban tett látogatásán. “Önökhöz hasonlóan én sem szeretek maszkot hordani, zavaró, kényelmetlen” – ismerte el az elnök.
    
“De a legrosszabb az lenne, ha most hagynánk a vírust gyorsabban terjedni, és ez elkerülhetetlenül újabb karanténokhoz, és a termelés leállásához vezetne” – hangsúlyozta Macron.
    
A francia elnök európai koordinációt sürgetett az utazási korlátozások újbóli bevezetését illetően.
    
“Semmi értelme lezárni a határokat országok között, amikor az aktív terjedési övezetek jól beazonosíthatók. Inkább közös módszert kell alkalmazni az aktív terjedési övezetek megállapítására, és azok kezelésére egy-egy országon belül” – hangsúlyozta a francia elnök.
    
Macron szerint “van még mit tenni a koordináció javítására. Ezen fogunk dolgozni a következő napokban” – jelezte a köztársasági elnök, arra kérve az uniós országokat, hogy ne ismételjék meg a témában a márciusi tévedéseket”. “Kontra-produktív és főleg nem hatékony a vírus és a terjedése elleni küzdelemben” – mondta a francia elnök.

(MTI / címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük