ITM: a MÁV vasútvonalain is megkezdődött az illegális hulladék felszámolása

 Megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken a fővárosi X. kerületben a Rákos állomás rakodóterületén tartott sajtótájékoztatón.

Boros Anita ismertette: a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű akciósorozatban közreműködőként a kormány által kijelölt öt szervezet vesz részt, a Magyar Közút Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságai, valamint a MÁV Zrt. Szerdán az első kísérleti (pilot) projekt a közutak mentének megtisztításával indult, a MÁV pilot programja során pedig mintegy 300 köbméter illegális hulladékot szállítanak el.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelõs államtitkára és Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Tisztítsuk meg az Országot! program sajtótájékoztatóján a Rákos vasútállomás rakodóterületén.
(MTI/Kovács Tamás)


    
A projekt elsődleges feladata a legszennyezettebb területek megtisztítása, a hulladék azonosítása és elszállítása. A helyszíneken történő tesztüzemek lebonyolítása 2020 szeptember végéig tart, majd az eredmények kiértékelése után tudják megkezdeni az ország teljes megtisztítását – tette hozzá az államtitkár.
    
Boros Anita kiemelte, hogy a projekt sikeres végrehajtásában mindenkire számítanak, így létrehozták a Hulladékradar mobiltelefonos alkalmazást, amelyen bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel. A jelenleg tesztüzemben működő applikáció a GPS koordináták alapján beazonosítja a pontos helyszínt, és az adatfeldolgozást követően az illetékes hatóság elkezdi a terület megtisztítását. Az üzembe helyezése óta lassan ezerhez közelít a bejelentések száma, ezekhez pedig 1600 képet csatoltak.
    
Kitért arra is, hogy a Századvég nemrégiben végzett reprezentatív felmérése alapján a lakosság 74 százaléka a környezetvédelmet érintő legnagyobb problémának a folyók, tavak, természetvédelmi területek szennyezettségét látja. A megkérdezettek 96 százaléka úgy gondolja, hogy az illegális hulladéklerakás komoly problémát jelent Magyarországon, és 100-ból 96-an elfogadnák, ha a hatóságok az illegálisan szemetelőket a helyszínen szigorúan megbüntetnék.
    
Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt során három helyszín tisztul meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán.
    
A vasút életében évtizedes probléma az illegálisan lerakott hulladékok kezelése. Mintegy 7700 kilométeres vasúti hálózatot üzemeltet a MÁV Zrt. Magyarországon, több mint 700 állomás és megállóhely üzemel az ország területén több száz üzemi területtel, rakodóval, amelyek területe akár a több száz hektárig is terjedhet – jelezte.
    
A MÁV által összegyűjtött hulladék mennyisége tavaly meghaladta a háromezer tonnát, az idén több mint ezer tonnánál tartanak – mondta az elnök-vezérigazgató.



KSH: 4,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta május-júliusban

(MTI)



A május-júliusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 224 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 15-24 éves fiatal munkanélküliek száma 48 ezer, munkanélküliségi rátájuk 15,1 százalék volt 3,9 százalékponttal magasabb, mint egy éve. A munkanélküliek több mint egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 éves úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája egy év alatt 1,4 százalékponttal, 4,2 százalékra nőtt, míg az 55-74 évesek munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal, 3,4 százalékra emelkedett.
    
A munkanélküliség átlagos időtartama 9,0 hónap volt, a munkanélküliek 22,9 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.
    
Júliusban a munkanélküliek átlagos létszáma 218 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma 23 ezerrel csökkent, egy év alatt 52 ezerrel nőtt. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,5 százalékponttal csökkent, míg egy év alatt 1,1 százalékponttal emelkedett.
    
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint július végén a nyilvántartott álláskeresők létszáma 366 ezer fő volt. Ebben az évben először csökkent, mintegy 10 ezerrel, míg júniusban 13 ezerrel, 376 ezerre nőtt az áprilisi 49 ezres és a májusi 33 ezres emelkedés után.



Mérsékelte 2020-as osztrák GDP-csökkenési előrejelzését a WiFo

Az osztrák gazdaság teljesítménye a második negyedévben 12,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a WiFo gazdaságkutató intézet legfrissebb becslése alapján. Az intézet 6,8-7,0 százalékos GDP-csökkenést vár 2020-ra, kisebbet az előző prognózisban jelzett 7,0-7,3 százaléknál.

A WiFo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) osztrák gazdaságkutató intézet honlapján pénteken publikált jelentés szerint az osztrák GDP a második negyedévben 12,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, kevésbé az első becslésben jelzett 12,8 százalékos visszaesésnél.
    
Az első negyedévhez képest a második negyedévi GDP 10,4 százalékkal maradt el. Előző, júliusi becslésében a WiFo még nagyobb, 10,7 százalékos negyedéves csökkenést jelzett.
    
Összehasonlításképpen a második negyedévben az euróövezeti GDP az előző negyedévhez képest 12,1 százalékkal, az EU bruttó hazai terméke pedig 11,7 százalékkal csökkent.
    
A járványvédelmi intézkedések az osztrák gazdaság széles területeit érintették, de különösen hátrányosak voltak az olyan lakossági fogyasztással kapcsolatos ágazatokra, mint a turizmus, a közlekedés, a kereskedelem, valamint a kulturális, szórakoztatóipari és szabadidős szolgáltatások. A világgazdasági lassulással párhuzamosan visszaeső exportkereslet pedig a feldolgozóipar teljesítményét vetette vissza.
    
Nagy visszaesés volt a lakossági kiadásokban, ami 15,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest és 8,1 százalékponttal járult hozzá a GDP-csökkenéshez – írja a WiFo jelentése. A közkiadások ezzel szemben stabilizáló hatással voltak a GDP alakulására.
    
Csökkentek a beruházások is, éves szinten 11,2 százalékkal. Ezen belül a termelőeszköz-beruházások 18,3 százalékkal, az építőipari beruházások 10,9 százalékkal.  
    
Az osztrák export 19,8 százalékkal esett vissza a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az áruexport 17,2 százalékkal, a szolgáltatások exportja 26,5 százalékkal. A szolgáltatásexport csökkenéséért elsősorban az utazási szolgáltatások visszaesése volt a felelős.
    
Az import 18,0 százalékkal csökkent a második negyedévben Ausztriában az egy évvel korábbihoz képest. Az áruimport 16,0 százalékkal, a szolgáltatásimport 23,2 százalékkal esett.
    
A szolgáltatási szektorban is elsősorban a lakossági fogyasztással kapcsolatos ágazatok teljesítménye zuhant. A legnagyobb csökkenés a kereskedelmi szolgáltatásokban, a gépjármű-szervízszolgáltatásokban, a közlekedésben, valamint a szállodai és vendéglátóipari szolgáltatásokban következett be.
    
A szolgáltatási szektor teljesítménye 26,7 százalékkal csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami – ha szerény mértékben is, de – kedvezőbb eredmény a júliusi becslésben jelzett 27,8 százalékos visszaesésénél. A szolgáltatási szektor a második negyedévi osztrák GDP-csökkenéshez 5,2 százalékponttal járult hozzá.
    
A sport, kulturális és szórakoztatóipari területeken 32,0 százalékkal esett vissza a hozzáadottérték-termelés a második negyedévben az előző évihez képest.
    
A feldolgozóiparban 20,4 százalékkal, az építőiparban 11,9 százalékkal csökkent a hozzáadottérték-termelés.
https://www.wifo.ac.at/en/news/gdp_decline_of_125_percent_in_the_second_quarter_of_2020_compared_to_previous_year



Tállai András: akár havi 150 ezer forintos, kedvezményes hitel járhat a szakképzésben és a felnőttképzésben tanulóknak

Egy jó szakma kitanulásának már nem lehet anyagi akadálya, 2021. áprilisától ugyanis már igényelhetőek a képzési hitelek – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermeket tervező édesanyáknak különösen érdemes lesz hitelből finanszírozni a kívánt képzést, mert az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények, ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik – mondta az államtitkár.
    
A képzési hitel több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy nemcsak az érintettek nyernek az újfajta hitelkonstrukcióval, hanem az egész nemzetgazdaság is.  
    
Mint mondta: a magyar gazdaság jövője a versenyképes, magas technológia tartalmú, korszerű termelés és szolgáltatások világszínvonalú fejlesztésében áll, amelyhez magasan képzett, alkalmasint a legújabb szakmai tudással is felvértezett szakemberekre van szükség. A Pénzügyminisztérium legújabb, képzési hitelről szóló szabályozása éppen ennek a tudásnak a megszerzését támogatja.
    
Az egyre gyorsabban változó munkaerőpiaci igények miatt egyre fontosabbá válik az élethosszig tartó tanulás. Soha nem késő egy jó szakmára váltani – jelentette ki az államtitkár. Az újfajta képzési hitelek éppen ezért nemcsak a fiatalokat segítik; azok a 18 és 55 év közötti korosztály számára lesznek elérhetők, a három hónapnál hosszabb képzésekre – tette hozzá.
    
Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni – ismertette Tállai András.
    
Könnyebbség az is, hogy a technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni – mondta Tállai András.
    
Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel.
    
A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetik majd a képzésekben résztvevők. A kamata kedvező, épp annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék – szögezte le Tállai András.
    
A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz – ismertette Tállai András.



Új esti műsorsáv indul az M5 kulturális csatornán
Az M5HD Dél-Amerikában is nézhető a weben: link (a szerk.)

Új esti műsorsáv indul augusztus 31-től az M5 kulturális csatornán: Librettó néven egyórás kulturális magazin tekinti át a művészet és kultúra aktualitásait és nyújt mélyebb betekintést a kulturális élet sokszínűségébe, majd a korábbiaknál hosszabb Ez itt a kérdés című műsorban kultúrpolitikai, történelmi és társadalmi viták kapnak teret.

Az esténként 19 órától látható Librettó stábja elviszi majd a nézőt készülő színdarabok próbáira, filmforgatásokra, a legfontosabb kiállításokra, de megismertet majd a legérdekesebb könyvújdonságokkal és zenei csemegékkel is. A műsor részeként jelentkezik 19 óra 30 perckor az M5 Híradó, amely után az adás a nap témájával zárul – mondta el az MTI-nek az M5 csatornaigazgatója.
    
Bán János hangsúlyozta: noha a Librettó igyekszik majd bemutatni a kulturális élet minden érdekesebb újdonságát, a műsor nem egyszerű programajánló lesz. Fontos szerep jut például a kritikának: a kulturális újdonságokat több szemszögből értékelik a megszólaló szakemberek.
    
“A kritika természetesen mindig kényes dolog, hiszen nem minden műről csak pozitív megjegyzések hangzanak majd el, de a néző számára fontosak lehetnek az eltérő megközelítések, szempontok, vélemények egy-egy alkotással kapcsolatban” – jegyezte meg a csatornaigazgató, hozzátéve: a műsorban nemcsak hivatásos kritikusok, művészettörténészek és esztéták szólalnak majd meg, hanem adott esetben például vloggerek is elemzik majd a könyveket, filmeket, kiállításokat.
    
Mint Bán János hozzáfűzte, szélesebb merítést nyújt majd a Librettó második, a nap témáját boncolgató része is, amelyben a művészeti élet újdonságai mellett kulturális-közéleti témák is helyet kapnak. A Librettó után, 20 órakor kezdődik a korábbiaknál hosszabb Ez itt a kérdés: az M5 nézői kultúrpolitikai, történelmi és társadalmi vitákban mélyülhetnek el hétköznap esténként. A tervek szerint szó lesz a műsorban például a Színház- és Filmművészeti Egyetem struktúraváltásával kapcsolatos vitákról vagy a genderkérdés olykor erőszakos megjelenítéséről is az oktatásban – számolt be a tervekről.
    
Szintén újdonság, hogy vasárnaponként az Ez itt a kérdés különkiadásában portrébeszélgetéseket láthatnak a nézők a kulturális élet kiemelkedő egyéniségeivel.



Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, az első a tervek szerint októberben lesz – mondta el a pénteki évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója. Egerházi Attila emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az előző évaduk, amelyből három produkciót a 2020/2021-es évadban fognak bemutatni.
    
Reményét fejezte ki, hogy október 21-én felgördülhet a színpadi függöny és akár csökkentett nézői létszám mellett, de bemutathatják a Vörösmarty Színházban a Carmen című előadást. A háromrészes produkcióról elmondta, hogy az első két részt, a Carmen cselekményes balettet, táncdrámát és az Arrhythmia táncverset, táncnovellát maga koreografálta, míg a Szeszély című felvonást a világhírű svéd táncművész és koreográfus, Alexander Ekman állítja színpadra.



Lantos Krisztina: több mint ötszáz ajánlás érkezett a Bonis Bona díjra

Több mint ötszáz ajánlás érkezett a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjra – közölte Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Tájékoztatása szerint az idén 58 magánszemélyt és hat önkormányzatot díjaztak. Életműdíjat heten kaptak.
    
A díjakat azok kaphatják meg, akik legalább öt éve a tehetséggondozásban dolgoznak, és a munkaköri feladataikon túl is tesznek a tehetséggondozásért, -fejlesztésért és -segítésért. A tehetséget ugyanis nemcsak felfedezni, hanem hosszú távon gondozni és segíteni kell, ez pedig óriási munka – mondta.
    
Közölte: a díjat 2013-ban alapították, azóta mintegy 900 szakembert díjaztak.



Tokiói Olimpia: októberben Budapesten folytatódik a cselgáncsos kvalifikáció

Októberben Budapesten folytatódik a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs sorozata, amely a koronavírus-járvány miatt állt le márciusban. A nemzetközi szövetség (IJF) pénteki tájékoztatása szerint a menetelés a magyar fővárosban indul újra, s a következő fél évben még két nagy versenyre kerül sor, decemberben Tokióban Grand Slamet, január elején Dohában pedig a Mesterek Tornáját rendezik meg.
    
“Október 23-tól 25-ig ad otthont a Budapest Grand Slamnek a Papp László Sportaréna” – mondta az MTI-nek Nagy András sportigazgató. “A válogatott keret júliusban Tatán találkozott ismét, akkor mind a 110 vírusteszt negatív lett. A múlt héten Győrben tartottunk edzőtábort, a folytatásban pedig a lányoknak vezénylünk összetartást Dunavarsányban, majd további edzőtáborokat tervezünk” – tette hozzá.
    
Az IJF közleményében Marius Vizer elnök kifejtette, eljött az idő, hogy bejelentsék a dzsúdóélet újraindítását.
    
“Világszerte más-más a járványhelyzet, de vannak térségek, amelyek képesek versenyeket rendezni. Magyarország készen áll arra, hogy lebonyolítson október végén egy Grand Slamet, szem előtt tartva az egészségügyi óvintézkedéseket. Különbizottságot állítunk fel, amely a következő három világesemény biztonságos megrendezéséért felel” – jelentette ki az IJF vezetője.
    
A nemzetközi szövetség korábbi tájékoztatása szerint a súlycsoportonkénti “befagyasztott” világranglistákra az újraindulástól 2021. június 28-ig lehet majd további pontokat szerezni. A dátum magyar szempontból azért kedvező, mert a jövő nyári budapesti Grand Slam lehet az egyik utolsó kvalifikációs esemény a 2021. július 23-án elrajtoló tokiói olimpia előtt.
    
A dzsúdós kvalifikáció 2018. május 25-én kezdődött, a járvány miatt háromévesre nyúló menetelés mintegy 70 versenyből áll.


Őrizetbe vették a férfit, aki bárddal támadt ismerőseire Budaörsön


Rendőrök vezetik elő 2020. augusztus 28-án a budaörsi rendőrkapitányság udvarán azt az 55 éves férfit, aki a nyomozás adatai szerint egy budaörsi házban egy bárddal megsebesítette, és kirabolta két ismerősét.
(MTI/Mihádák Zoltán)



A következő napokban tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja



A következő napokban jellemzően magas lesz a pollenterhelés, és a napokban várható a parlagfű pollenkoncentrációjának tetőzése is – tudatták a tisztifőorvosi Facebook-oldalon pénteken.

Kiemelték azt is, hogy a jelenlegi ismereteik alapján az allergiások nincsenek nagyobb veszélyben a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződés szempontjából.

Parlagfű-felderítés a Készenléti Rendőrség helikopterével Gyöngyös közelében 2020. augusztus 17-én. Ezen a napon helikopteres parlagfű-felderítést végeznek Heves megyében a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium támogatásával.
(MTI/Komka Péter)

(MTI/Komka Péter)


 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ augusztus 8-án közölte, hogy kezdődik a parlagfűszezon, a tünetek enyhítésére fontos a gyógyszeres kezelés és a szakemberek tanácsainak betartása.
    
Honlapjukon kitértek arra is, hogy a parlagfűpollen koncentrációja általában augusztus végén-szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.


(MTI / címlapkép: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük