Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indít a kormány

Nagy István agrárminiszter.
(MTI/Szigetváry Zsolt)



Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indít a kormány a hazai előállítású termékek népszerűsítésére – mondta csütörtökön Dunaharasztiban az agrárminiszter. Nagy István a dunaharaszti Ficsor Tehenészetben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világjárványban is megmutatta a magyar mezőgazdaság, hogy képes az önellátásra, a hazai élelmiszer-termelés sikeresen vette az akadályokat és gyorsan reagált a megnövekedett igényekre is. Hozzátette: a kormány célja, hogy a “hazai élelmiszer-ellátás gerincét a családi gazdaságok, a magyar élelmiszer-előállító és feldolgozó, kis- és középméretű vállalkozások alkossák”.     

(MTI/Szigetváry Zsolt)



Az agrárminiszter azt mondta, hogy tudatos fogyasztói döntésre van szükség a magyar mezőgazdaság erősítéséhez. Szavai szerint a magyar termékek vásárlásával, nem csak egy értékteremtő munka végeredményét kapjuk, hanem támogatjuk a magyar családokat, hozzájárulunk a magyar gazdaság fejlődéséhez, erősítjük a város és a vidék kapcsolatát és óvjuk a környezetünket, mivel nem több ezer kilométerről érkeznek az áruk.    
 

(MTI/Szigetváry Zsolt)



Nagy István elmondta, hogy a “lokális termékek előállítása és – értékesítése fontos szerepet játszik az adott térség fenntarthatóságának, kulturális szokásainak, identitásának megőrzésében, ezért a vidék fejlődésének egyik kiemelkedő tényezője”.

Kilencveneggyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt

Kilencvenegy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, újabb elhunyt nincs – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. A kormányzati portálon azt írták: a 91 új beteggel 5379-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 614, 3757-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1008. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 69 koronavírusos beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.
    
Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A kormány pénteken tárgyalja a további szükséges intézkedéseket – tették hozzá.
    
“Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket” – írták.
    
Hozzátették: akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. “Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését” – fogalmaztak.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2346) és Pest megyében (782) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (403), Komárom-Esztergom (321), Zala (279), Borsod-Abaúj-Zemplén (166), Veszprém (160) és Csongrád-Csanád megye (159), a sor végén pedig Békés megye áll (21).



Gyakorlatozott a járványügyi bevetési egység

(MTI/Balogh Zoltán)


Egy fiktív járványügyi esemény kezelését mutatta be a járványügyi bevetési egység csütörtökön Budapesten. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a gyakorlat előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány egy olyan gyorsreagálású, azonnal bevethető egységet hozott létre, amely a veszélyhelyzet elmúltával is hatékonyan fel tud lépni a járványügyi védekezésben, az esetleges fertőzési gócpontok lokalizálásában.

(MTI/Balogh Zoltán)



További feladata még, hogy összehangolja az társszervezetek: a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a honvédség munkáját – ismertette. Kiemelte, a járványveszély nem múlt el, a vírus továbbra is jelen van, és fontos felkészülni azokra az eseményekre, amikor például valahol tömeges megbetegedések történnek.

A járványügyi bevetési egység vezetője, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos egy fiktív történetet ismertetve elmondta, magyar turistákkal egy autóbusz indult Görögországból, azonban néhány utasnál felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. A sofőr ezt jelezte az utazási iroda felé, amely értesítette a járványügyi hatóságot, az pedig az operatív törzset.

Lakatos Tibor ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos sajtótájékoztatója.
(MTI/Balogh Zoltán)


    
A történet szerint az a döntés született, hogy a határátlépés után az autóbusz a legközelebbi egészségügyi intézménybe menjen, ahol a betegellátás és a kontaktszemélyek vizsgálata megtörténik. A kórházba érkezés előtt azonban már értesítették a mentőszolgálatot, amely két mentőautóval várta a határon az autóbuszt, hogy felmérjék az utasok egészségi állapotát. Még ott kiderült, hogy két embernek hőemelkedése, láza van, ezért őket külön szállítják kórházba. A többi utas az autóbuszban maradt, őket így vitték kórházba.

(MTI/Balogh Zoltán)


    
A gyakorlat része volt, hogy Szabó Enikő a történet ismertetése után minden jelen lévő egység vezetőjének meghatározta a feladatait, és azok elvégzése után jelentést kért tőlük. A gyakorlaton a sajtó munkatársai minden mozzanatot rögzíthettek, a mentőautók beérkezésétől, a fertőzésgyanús emberek ellátásán keresztül, a tünetet nem produkáló többi utas ellátásán át, a honvédségi fertőtlenítésig.
    
A másfél órás gyakorlatot az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében tartották.



Koronavírus – Az idősotthonokban 142 koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el, közülük 55-en a Pesti úton

 A magyarországi idősotthonokban a járvány kezdete óta 142 koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el, így szinte minden negyedik elhunyt idősotthon lakója – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Kiemelték: a legfertőzöttebb idősotthon – ahol a legtöbb elhunyt és fertőzött gondozott van – továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti intézmény, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál és 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést.
    
Az országban eddig 38 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 14 budapesti és 24 vidéki intézményben. Összesen 923 idősotthon-lakónál és 148 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 142 idős gondozott hunyt el és 875-en már meggyógyultak. A fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 8 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású.
    
A 142 elhunytból 99 Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 87 a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 43-an vidéki idősotthonokban. A fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 71 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 11-en hunytak el, 51 a fertőzött a gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (8) a mezőszilasi idősotthonban volt, 7 a seregélyesi, 4 a borsodnádasdi intézményben.
    
A kormányzati portálon azt írták: az operatív törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az idősotthonok járványügyi helyzetét. “A fenntartók felelőssége továbbra is fokozott a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában” – jegyezték meg, hozzátéve: a kormány által indított nemzeti konzultációnak is az egyik fontos témája az idősotthonok védelmének további erősítése.


Hollik István koronavírustesztje pozitív lett

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön a Facebook-oldalán bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. Azt írta: hétfőn és kedden rosszul érezte magát, ezért a következő napok találkozóira és elsősorban a Tranzit közéleti évadnyitóra figyelemmel azt tartotta felelős magatartásnak, ha tesztelteti magát. Miután tesztje pozitív lett, elővigyázatosságból minden programot lemondtak, Hollik István pedig azonnal karanténba vonult.
    
Hozzátette, múlt szombaton részt vett egy magánrendezvényen, s onnan is – a szabályok szerint – leadta minden kontaktját a hatóságok felé. Ez érint több kormánypárti politikust is. Kitért arra is, hogy a nyáron nem járt külföldön és minden szabályt betartott. “Ebből is látszik, hogy a vírus itt van és fokozott figyelmet kíván mindenkitől” – szögezte le.
    
A Fidesz kommunikációs igazgatója azt írta: a karantén szabályait betartva dolgozik tovább. Hollik István a bejegyzésében köszönetét fejezte ki a járványügyi szakemberek profi, gyors és együttműködő munkájáért.



Hollik István megfertőződött, két államtitkár és egy szóvivő karanténban van

Otthoni karanténba került Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője – tájékoztatta a KTK csütörtökön az MTI-t.

 A politikusok egy hétvégi rendezvényen találkoztak Hollik Istvánnal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával, akinél később koronavírus-fertőzést mutattak ki – tartalmazza a közlemény.



Miniszterelnökség: hatósági karanténban van Gulyás Gergely és Orbán Balázs

Szerda óta hatósági karanténban van a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs, mert múlt hét szombaton egy olyan magánrendezvényen voltak, amelyen egy résztvevő koronavírustesztje pozitív lett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
(MTI/Szigetváry Zsolt)

A Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor kiemelték, hogy Gulyás Gergely szerdán elvégzett koronavírustesztje negatív lett. A hatósági karantén megszüntetése, a pénteki kormányülésen való részvétel és az azt követő kormányinfó megtartása csak a pénteki második koronavírusteszt negatív eredménye után lehetséges – írták.



Tízezer forintos tanszercsomagokat állítanak össze

Tízezer forintos tanszercsomagokat állít össze az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyerekeknek – közölte Gáncs Kristóf, a szervezet elnökigazgató-helyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

(MTI/Máthé Zoltán)



Tájékoztatása szerint idén kétezer gyermeknek szeretnének segíteni az Iskolakezdés együtt! elnevezésű akcióban, ehhez a 1353-as adományvonalon 20 millió forint összegyűjtése szükséges. Az akciót kilenc éve indították el, idén az eddigi évekhez képest kétszer annyi gyermeknek szeretnének segíteni, mert a koronavírus-járvány miatt több család került nehéz helyzetbe. A szervezethez naponta több százzal több segélykérés érkezett – mondta.
    
Panulin Ildikó, az akcióban partner Magyar Posta szóvivője tudatta, hogy a csomagokat augusztus végéig kézbesítik, az elsőket már útnak is indították. Arról beszélt: a vállalatok szeretnek adakozni, de kevés az olyan, amelyik kitartóan áll ki egy ügy mellett. Pedig ez – a szóvivő szerint – fontos lenne, mert a hátrányos helyzetű családoknak a hosszú távú segítség jelent igazi változást.


Elkezdődött az M81-es gyorsforgalmi út tervezése

Elkezdődött az M81-es gyorsforgalmi út tervezése, amely az új komáromi Duna hídtól az M1 és az M7 érintésével teremt négysávos kapcsolatot a szintén előkészületben lévő M8 autóútig – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára (b) és Cser-Palkovics András polgármester (j) mutatja az M81 gyorsforgalmi út építésével kapcsolatos terveket.
(MTI/Vasvári Tamás)



Mosóczi László emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban született meg a kormánydöntés az út fejlesztéséről, idén májusban pedig aláírták a tervezési szerződéseket a tanulmányterv és a környezeti hatásvizsgálati dokumentáció elkészítésére a Komárom-Székesfehérvár és a Székesfehérvár-Sárbogárd szakaszra. Hozzátette: a tervezési feladat közel 120 kilométer hosszúságú útszakasz négysávosítása az érintett települések elkerülésével, az M7 autópályán új csomópont létesítésével.
    
Az ITM tájékoztatása szerint a Komárom és Székesfehérvár közötti 85 kilométeres szakaszt az Uvaterv Zrt. készíti elő, míg a Székesfehérvár és Sárbogárd közötti 35 kilométert az Utiber Kft.
    
Az államtitkár jelezte, hogy az 1,1 milliárd forintos előkészítő fázis várhatóan 2022 első felében érhet el a jogerős környezetvédelmi engedély megszerzéséig.     Mosóczi László közölte, hogy az új út a 13-as és 81-es főutak négysávosításával vezetne az M7-ig, onnan pedig a 63-as főút bővítése a terv Sárbogárdig. Utóbbi esetében a tanulmánytervek vizsgálják egy új, önálló nyomvonal lehetőségét is.

Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselő (k) beszél, mellette Cser-Palkovics András polgármester (b) és Törő Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselője (j).
(MTI/Vasvári Tamás)


    
Megemlítette, hogy a sárbogárdi végpont az M8 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódik majd, amely a szintén előkészületben lévő, a Balaton mellől a dunaújvárosi Pentele-hídon és Kecskeméten át a Dél-Alföldig vezető 100 kilométeres útszakasz.
    
Az államtitkár a hosszabb távú tervekről szólva megemlítette, hogy az M8 az M7-M6-M5 autópályák összekapcsolása után egészen az M3 autópályáig folytatódhatna, az Egerhez vezető, nyáron átadott M25-nél érve el a sztrádát. Egy másik, még nagyobb körgyűrű – amelynek egyes elemei már készek – Sopronból indulva haladhatna Szombathelyen, Zalaegerszegen, Keszthelyen, Kaposváron, Pécsen, Mohácson, Szegeden, Békéscsabán és Debrecenen át egészen Nyíregyházáig.
    
Vargha Tamás (Fidesz), Székesfehérvár országgyűlési képviselője örömének adott hangot amiatt, hogy az új út a város gazdasági életben betöltött régiós vezető szerepét tovább erősíti, illetve a majdani fejlesztéssel a település negyedik autópálya-lehajtója is elkészülhet az M7-esen, ezzel csökkentve a harmadik lejárónál folyamatos torlódásokat és balesetveszélyt.
    
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere kiemelte: nagyon régi téma a 81-es út fejlesztése, s még soha nem születtek olyan súlyú döntések a négysávosítás megvalósulása érdekében, mint most. Ahogy fogalmazott: “eddig csak beszéd volt, most érdemi tettek”.
    
Törő Gábor (Fidesz), Mór és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Győr-Kecskemét közötti ipari tengely erősödhet a fejlesztéssel, mivel az Audi és a Mercedes gyár felé jobb összeköttetést biztosít a beszállítóknak. Megjegyezte, a jelenlegi 81-es út az ország egyik legveszélyesebbje, sok a halálos baleset a nagy teherforgalom miatt, ezért a fejlesztés elindításával a 24. órában vannak.
    
Czunyiné Bertalan Judit, Komárom és környéke fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy két jelentős gazdasági térséget köt majd össze az M81-es, amelynek fejlesztése nem várhat tovább, hiszen a gazdasági fejlődést kiszolgáló infrastruktúra nélkül a lendület megtörhet. Megjegyezte, hogy a Komárom-Mór-Székesfehérvár vonalon élők mindennapjait a tranzitforgalom élhetetlenné tette, ez most megváltozhat.



Azonosították az aszódi emberölés két gyanúsítottját

Elfogták a rendőrök a hétfői aszódi emberölés két feltételezett elkövetőjét – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján. A közleményben emlékeztettek: hétfőn holtan találtak egy 73 éves férfit aszódi otthonában; halálát az elsődleges adatok szerint idegenkezűség okozta.

(MTI/Mihádák Zoltán)


    
A nyomozók szerdán fogták el és hallgatták ki a bűncselekmény feltételezett elkövetőit: egy 35 és egy 27 éves aszódi férfit – írták. A két férfi ellen nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, és kezdeményezték letartóztatásukat – olvasható a közleményben.



Atlétikai vb – Megalakult a budapesti világbajnokságot szervező társaság

 Megalakult a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság előkészületeit összehangoló és az eseményt lebonyolító Budapest 2023 Nonprofit Zrt. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a cég vezérigazgatója, egyben az operatív munka vezetője Deutsch Péter, a MASZ stratégiai igazgatója, aki korábban maga is válogatott atléta volt, országos bajnoki címei mellett a mai napig a fedettpályás magasugrás hazai csúcstartója.
    
Az 52 éves szakember a világ egyik rangos nemzetközi atlétikai versenyének, az idén tizedik alkalommal megrendezett Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj szervezőbizottságának az elnöke. A cég a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (WA), valamint a MASZ-szal szorosan együttműködve legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy “Budapest készen álljon minden idők egyik legjobb nemzetközi atlétikai világversenyére, és népszerűsítse a sportok királynőjét elsősorban a fiatalok körében” – áll a beszámolóban.
    
A 2023-as világbajnokságra augusztus 19. és 27. között kerül majd sor a Nemzeti Atlétikai Központban.

Bundesliga – Gulácsi második a kapusok rangsorában a Kickernél

Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott és az RB Leipzig kapusa a második helyen végzett a Kicker szaklap által felállított ranglistán a Bundesliga 2019/2020-as idényének második felében. A weboldal most tette közzé az egyes posztokra vonatkozóan a legjobbak névsorát, miután a koronavírus-járvány miatt kitolódott a szezon, amely a múlt vasárnapi Bajnokok Ligája-döntővel ért véget.
    
A kapusok között – nem meglepő módon – a Bayern Münchennel triplázó, a bajnokság mellett a Német Kupát és a BL-trófeát is elhódító válogatott hálóőr, Manuel Neuer zárt az élen. Gulácsi mögött Yann Sommer, a Borussia Mönchengladbach svájci kapusa lett a harmadik, őt sorrendben Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Roman Bürki (Borussia Dortmund), valamint Koen Casteels (VfL Wolfsburg) követi a listán.
    
A Kicker az összeállításban kiemelte, hogy Neuer mögött a második és a kilencedik hely között csak külföldi kapusok szerepelnek. Gulácsi az RB Leipziggel harmadik lett a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában pedig – a klub történetének eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét aratva – az elődöntőig jutott, ahol a Paris Saint-Germainnel szemben maradt alul.
    
Tavaly májusban Gulácsi volt az egész szezon legjobb játékosa a Kickernél.



Trianon 100 – Magyar és székely falvak összefogásával avattak emlékművet Kompolton

Az emlékművek jövőt is adnak nekünk azzal, hogy megidézik a múltat – hangoztatta a pénzügyminiszter a három Heves megyei és három székely település összefogásával állított Trianon-emlékmű csütörtöki avatóünnepségén, Kompolton.

Varga Mihály pénzügyminiszter.
(MTI/Komka Péter)



Varga Mihály úgy fogalmazott: száz évvel ezelőtt idegen érdekek által vezetett kezek, egymást is kíméletlenül félrelökve, durva vonalakkal húzták meg Magyarország határait. Igazságtalan és gyalázatos tett volt – tette hozzá.

(MTI/Komka Péter)


  
A három Heves megyei település, Kompolt, Kál és Kápolna, valamint három székely falu, Székelykál, Kápolnásfalu és Oklánd összefogásával született köztéri harangjáték – a júniusban elhunyt Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész utolsó és egyben feleségével, Halassy Csillával első közös alkotása – számos vetületben idézi fel történelmünket, örökül hagyva azt a következő nemzedékeknek – mondta a fideszes politikus.


(MTI, címlapkép: MTI/Vasvári Tamás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük