Az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében példátlan mértékben esett vissza a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamának gazdasági teljesítménye a második negyedévben. A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szerdán közzétett jelentése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest 9,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az OECD-tagállamokban, ami az adatok rögzítésének kezdete óta a legrosszabb adat.
    
A korábbi rekordot a pénzügyi és gazdasági világválság csúcsán, 2009 első negyedévében mérték, de akkor is csak 2,3 százalékkal esett vissza az OECD-tagállamok gazdasági teljesítménye. Az idei első negyedévben még 1,8 százalékkal csökkent a GDP, míg a tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt az OECD-tagállamokban.
    
Az Európai Unióban, az euróövezetben és a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoportban is meredeken csökkent a GDP április-júniusban. Legrosszabbul az euróövezet teljesített, ahol az első negyedévi 3,6 százalék után 12,1 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Az Európai Unióban 3,2 százalékról 11,7 százalékra, a G7-csoportban pedig 2,0 százalékról 10,8 százalékra gyorsult a reál GDP-csökkenés üteme a második negyedévben.
    
A hét legfejlettebb gazdaság közül Nagy-Britannia szenvedte el a legsúlyosabb visszaesést a június végével zárult három hónapban: az első negyedévi 2,2 százalék után 20,4 százalékkal csökkent a hazai össztermék. A második helyezett Franciaország gazdasági teljesítménye 13,8 százalékkal zuhant az első negyedévi 5,9 százalék után.
    
Olaszország GDP-je 12,4 százalékkal, Kanadáé 12 százalékkal, Németországé pedig 9,7 százalékkal csökkent a második negyedévben. Valamivel enyhébb, 9,5 százalékos visszaesést szenvedett el az Egyesült Államok, míg Japán, ahol kevésbé voltak szigorúak a járvány terjedését fékező szabályok, 7,8 százalékos mínusszal zárta a negyedévet.
    
Éves összehasonlításban 10,9 százalékkal esett vissza az OECD-országok gazdasági teljesítménye a második negyedévben, míg az elsőben 0,9 százalékkal. Az Európai Unióban az első negyedévben mért 2,5 százalékról 14,2 százalékra, az eurózónában 3,1 százalékról 15,0 százalékra, a G7-csoportban pedig 1,3 százalékról 12,1 százalékra gyorsult a GDP csökkenésének üteme. A brit gazdaság teljesített a legrosszabbul, 21,7 százalékos csökkenéssel, az amerikai pedig a legjobban, 9,5 százalékos visszaeséssel.

(MTI / címlapkép: OECD)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük