A nyári Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és relatív sűrű hullást produkáló meteorraj. Idén is augusztus 12 és augusztus 13 éjszakáján van a legjobb esélyünk a megfigyelésükre. Ugyan a meteorraj idei maximuma nappalra esik mind Európában, mind Dél-Amerikában – de ennek ellenére is nagyon szép látványban lehet részünk ezen az éjszakán.

A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8. és 9. században is előfordultak, később azonban a 12. század körül már csak szórványosan említik őket. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ennek a bizonyításául G.V. Schiaparelli számításai szolgáltak alapul.

Radiánsa a Perseus csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. A köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. A földfelszínt a legnagyobb tűzgömböket produkáló példányok apró darabjainak kivételével nem érik el – azonban ez a Perseidák esetében egészen ritkán fordul csak elő. Idén július 16-tól egészen augusztus 23-ig találkozhatunk a Perseidák raj tagjaival az éjszakai égen – de kétség kívül a legszebb látványban 12/13-a éjjelén, az éjféli órák után lehet részünk, amikor akár 100 meteort is megpillanthatunk óránként. A megfigyelést idén segíti a Hold relatív kedvező fázisa is. Érdemes igazán sötét égboltú, városoktól távol eső területet választanunk – úgy valóban igazán szép látványban lehet részünk.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap / Wikipédia nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük