Latin-Amerika egyik országába tartott minszki és isztambuli átszállással az a 33 orosz állampolgár, akit múlt héten vettek őrizetbe Fehéroszországban – jelentette ki Kirill Pletnyov minszki orosz konzul a Rosszija 1 televízió hétfői adásában. Pletnyov az útcélt nem nevezte meg. Beszámolója szerint az őrizetbe vett orosz állampolgárok egybehangzóan azt mondták neki, hogy tranzit céljából tartózkodtak Fehéroroszországban és július 25-én szándékoztak tovább repülni “a latin-amerikai régió egyik országába”.  

A konzul gyanúsítottak helyzetének bonyolultságával indokolta, hogy Pletnyov az úti célt nem nevezte meg. Beszámolója szerint az őrizetbe vett orosz állampolgárok egybehangzóan azt mondták neki, hogy tranzit céljából tartózkodtak Fehéroroszországban, és július 25-én szándékoztak továbbrepülni “a latin-amerikai régió egyik országába”. Gépüket azonban lekésték. Mint Pletnyov mondta, nem értik, miért gyanúsítják őket azzal, hogy kapcsolatban állnak fehérorosz ellenzékiekkel. A konzul a gyanúsítottak helyzetének bonyolultságával indokolta, hogy korábban a fehérorosz hatóságoknak egymásnak ellentmondó vallomást tettek. Megismételte, hogy a gyanúsítottak tiltott eszközöket nem szállítottak. Közölte, hogy a minszki orosz nagykövetség felvette a kapcsolatot az őrizetesek fehérorosz ügyvédjével.

Bekérették a moszkvai fehérorosz nagykövetet

Moszkvában Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes hétfőn “részletes beszélgetésre” hívta meg Vlagyimir Szemasko moszkvai fehérorosz nagykövetet, akinek azt mondta, hogy a gyanúsítottakat “alaptalan és kitalált ürüggyel” tartóztatták le. Ez a tárca honlapján megjelent közlemény szerint “nem egyeztethető össze a két ország és nép szövetségesi és testvéri viszonyával”. Rudenko hangsúlyozta, hogy Moszkva “sosem avatkozott be, és nem készül beavatkozni más államok belső folyamataiba”, főként nem Fehéroroszországéba, amelyet a legközelebbi barátjának és szövetségesének tekint. A helyettes tárcavezető közölte, hogy az orosz fél ragaszkodik az eset objektív kivizsgálásához és az őrizetesek mielőbbi szabadon bocsátásához.

    A 33, orosz útlevéllel utazó férfit, egy biztonsági magáncég alkalmazottait, július 29-én vették őrizetbe egy Minszk környéki szanatóriumban. Előbb a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjainak, majd katonáknak minősítették és csoportos rendzavarások előkészítésével vádolták meg őket. Fehéroroszországban a tervek szerint augusztus 9-én elnökválasztás lesz. A Minszkben megfogalmazott vád a gyanúsítottak megjelenését az ország területén ezzel hozta összefüggésbe. Huszonnyolcukat Ukrajnában a főügyészség azzal gyanúsította meg, hogy a szakadárok oldalán részesei voltak a Donyec-medencei konfliktusnak.

(MTI / kép: Belarusz-1 televízió, képernyőfotó)

2 thoughts on “Orosz konzul: Latin-Amerikába tartottak a minszki zsoldosok (frissítve)”
  1. Jó kérdés! Amint megtudjuk, megírjuk. Nem feltétlen kell a legrosszabbra gondolni: rengeteg külföldi magáncég dolgozik különböző védelmi feladatokban szerte a világon. Dél-Amerikában – nyilván a történelmi események miatt is – egy ilyen hírnek lényegesen markánsabb éle van, mint másutt lenne a világban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük