Álmodik a nyomor: Ukrajna olimpiát rendezne

Túlzás és bármiféle rosszindulat nélkül írjuk mindezt. Az ország lassan fél évtizede a mindennapi túlélésért küzd, gyakorlatilag a csőd szélén táncol – no nem mintha korábban valaha is dúskált volna a javakban. Kizárólag a nemzetközi hitelintézetek és a nyugati segélyek tartják életben. Miközben a lakosság méltánytalan körülmények közt nyomorog, a bérszínvonal az afrikai országok szintjén, sok esetben az alatt kullog – az ukránok megtalálták a megoldást, mire lehetne elkölteni (nem létező) dollár-tízmilliárdokat;

(MTI) – Ukrajna azt fontolgatja, hogy pályázatot nyújt be egy nyári vagy egy téli olimpia rendezési jogának elnyeréséért – írta vasárnap a karpathir.com kárpátaljai portál.

Az elképzelésről Vadim Gutcajt sportminiszter nyilatkozott, kiemelve, hogy az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként már dolgozik a terv megvalósításán Szerhij Bubka, a rúdugrás olimpiai és világbajnoka. A rendezést támogatja az ország vezetése, amely szeretné meghívni látogatásra Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy megbizonyosodhasson róla: Ukrajna kész és képes házigazdája lenni az ötkarikás játékoknak.

Folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma Szerbiában

(MTI) – Mérsékelten ugyan, de folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, ezzel kezd kiegyenesedni a koronavírus járványgörbéje az országban, ám továbbra is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat – hangsúlyozta Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője.

Szerbiában szombatról vasárnapra 25 552-ről 25 882-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szombaton kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 582-re nőtt.
 
Koszovóban egy nap alatt 8330-ról 8554-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Kilenccel, 236-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az egészségügyi miniszter szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba, mivel az utóbbi napokban jelentősen nőtt az új fertőzöttek és a halottak száma. Armend Zemaj egyelőre nem konkretizálta, milyen szigorítások jöhetnek a kis, balkáni államban.

Montenegróban péntekre 3113-ról 3199-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 50. Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 754-ről 10 892-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szombaton hét halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 493-ra emelkedett. Az egészségügyi minisztérium szerint bizakodásra ad okot, hogy a teszteltek már csak kevesebb mint tíz százalékánál mutatják ki a vírus

Kilenccel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt

(MTI) – Kilenccel, 4535-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Változatlanul 597 az elhunytak száma, 3389-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549.
Az aktív fertőzöttek 36 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7436-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 344 997. Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsák és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljék. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását.

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontakt-kutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, 7436 embernél van érvényben. Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, ezt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztató megtalálható a https://koronavirus.gov.hu/cikkek/infografikan-az-orszagba-valo-belepes-es-hatosagi-hazi-karanten-alol-valo-mentesites oldalon.

Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és továbbra sem tartható 500-nál több résztvevővel zenés, táncos rendezvény – tették hozzá. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2062) és Pest megyében (690) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (312), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (144), Borsod-Abaúj-Zemplén (130) és Győr-Moson-Sopron megye (102),  a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (17-17).

Pénteken indul a Szentendrei Teátrum

(MTI) – Pénteken kezdődik Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum. A kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek – tájékoztatta az MTI-t az intézmény. Augusztus 7-én rendhagyó gálával nyitja meg 52. nyári évadát a Szentendrei Teátrum. A Szabad terek – Nyitott lelkek nyitórendezvény meghívott művészei a Teátrum hőskorához és a közelmúlt sikeres évadjaihoz kötődnek.

A színházi rendezvények kiemelkedő eseménye Sényi Fanni és Sardar Tagirovsky Függöny című darabjának ősbemutatója, amely Moliére, Bulgakov, Szophoklész, Racine, Mnouchkine, Mandel és Shakespeare művei, valamint a szereplők és alkotók improvizációi alapján jön létre a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatónak közreműködésével. Augusztus 22-én magyarországi premierként láthatja a közönség Didier Caron izgalmakat és feszültséget ígérő Hamis hang című kamaradarabját Nagy Dániel Viktor és Vasvári Csaba főszereplésével, Ujj Mészáros Károly rendezésében.

A szegedi MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE közös előadásában augusztus 16-án Grecsó Krisztián-Bíró Bence Megyek utánad című drámája látható. Augusztus 9-től felolvasószínházi bemutatók várják a közönséget. A zenei kínálatban többek között a Borbély Műhely és Binder Károly közös koncertje szerepel, de Garázsbanda címmel koncertszínházi előadás is lesz, együttműködve a DEKK Színházzal, a FÜGÉ-vel és a Kőszegi Várszínházzal. A Gyerekteátrum keretében három színházi előadás várja a kicsiket vasárnap délelőttönként a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.
   
Az idei év különlegessége, hogy a teátrumi programok ősszel és télen is folytatódnak újabb, immár kőszínházi előadásokkal és színházi együttműködésekkel. A Szentendrei Teátrum idei házigazdája Nagy Dániel Viktor színművész, a színházi előadások főbb helyszínei a Ferenczy Múzeum és a Dunaparti Művelődési Ház udvara, a közönséget a járványhelyzet egészségügyi előírásaihoz alkalmazkodva biztonságos nézőterekkel várják.



(Dél-amerikai Magyar Hírlap / hírek: MTI / címlapkép: MTI/Komka Péter)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük