Dél-Amerikát egy kalap alá veszi a jelenlegi magyarországi koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásokról szóló intézkedéscsomag – holott a kép nagymértékben árnyalt, óriási különbségek vannak a kontinens országainak COVID-19 érintettsége között. Argentínában a helyzet koránt sem olyan drámai, mint például a csak “sárga” zónába sorolt Svédországban: míg Dél-Amerika második legnagyobb, 45 milliós lakóságú országában a halálesetek száma 3543, addig a kedvezőbb beutazási feltételekkel rendelkező, sárga zónába sorolt Svédországban 11 millió fős lakósságra jutott 5743 COVID19-halálozás augusztus 1-én. Argentínában minden 12700. lakos halt bele eddig a betegség szövődményeibe, addig Svédországban már minden 1900. ember ember a koronavírus áldozatává vált. Ez közel egy nagyságrendi különbség.

A dél-amerikai magyarság számára érthetetlen, hogy miért eme nyilvánvalóban hátrányos megkülönböztetés. Ugyan a magyar állampolgársággal is rendelkezők – ha szigorúbb feltételekkel is – de beutazhatnak Magyarországra, addig a magyar állampolgárságot eddig nem szerzett argentínai magyarok számára lehetetlen a magyarországi látogatás. Más kérdés, hogy a légi forgalom szinte teljes szünetelése, illetve a dél-amerikai országok helyi korlátozásai is nagymértékben akadályozzák az utazást.

Argentína partidóinak, köztük a britek által megszállás alatt tartott Malvin szigetek érintettsége
(ConlangHenry, CC BY-SA 4.0)

“Nehéz erre mit mondani” – panaszolja a magyarul jól beszélő Martina, akinek augusztusra volt repülőjegye Budapestre. A magyar állampolgársággal nem rendelkező fiatal nő 2019-ben vesztette el másodgenerációs magyar édesanyját. “Közös álmunk volt, hogy egyszer együtt Magyarországra látogassunk. Édesanyám nagyon szerette volna, ha Magyarországon, magyar egyetemen tanulhatok. Korábban az anyagi lehetőségek és a zeneiskolai kötelességeim nem engednék, hogy elutazzunk. Tavaly édesanyám betegsége miatt már szóba sem jöhetett az utazás.”

A kormány büszke az elvégzett védekezési munkára – ha már a gazdaságira nemigen lehet
(Casa Rosada)

Martina esete nem egyedi. A felélénkült dél-amerikai magyar élet magával hozta az anyaország iránti kíváncsiságot. Magyarok tucatjaival beszéltünk, akik a közeljövőben magyarországi utazást terveztek.

“Jelenleg ez lehetetlen” – folytatja Martina. “Nagyon szerettem volna Magyarországon továbbtanulni, tovább tökéletesíteni a magyar nyelvtudásomat”. A máig feketét viselő fiatal lány számára a jelenlegi helyzetben egyre távolabbinak látszik ez az álom. Argentínát az ág is húzza: nem elég a koronavírus, az ország tavasszal államcsődbe jutott – amiből a kilábalás hosszú éveket, ha nem egy egész évtizedet fog igénybe venni. Jelenleg nehéz képet alkotni arról, hogy mennyire súlyos az argentin gazdaság helyzete. A kormány – főleg az érintettséghez mérten – rendkívül szigorú intézkedéseket rendelt el a koronavírusra hivatkozva már a kora-tavasszal – sokak szerint csak azért, hogy palástolja a katasztrofális gazdasági helyzet okozta hatásokat és ellehetetlenítse a kormány elleni demonstrációkat.

Járványkórház Tecnopolisban
(Ministerio de Cultura de la Nación)

Az tényként kezelhető, hogy Argentína gazdasága óriási pofonokat kapott. Martina aggódik, hogy hosszú ideig nem lesz lehetősége az álmai megvalósítására:

“Nem tudjuk, mikor lesz vége ennek a rémálomnak. Senki nem mond semmi biztosat. Nincs vakcina, és a hírekkel ellentétben nem is valószínű, hogy a közeljövőben működő, mellékhatások nélküli szert sikerül kifejleszteni” – mondja az egyébként gyógyszerésznek tanuló lány, aki napi szinten olvassa a vakcinafejlesztésekről szóló kutatási anyagokat. “Lehet, hogy jövőre már annak is örülnünk kell, hogy ha lesz még miből a megélhetési kadásainkat fedeznünk”

Az utazási korlátozások miatt tavasszal kiürültek a buszterminálok is
(Ezarate, CC BY-SA 4.0)
Az út vége
(Gobierno de la Provincia de Santa Fe)

Reméljük, hogy hamarosan Magyarország Kormánya is belátja, hogy nem az Argentínából érkezőktől kell leginkább félnie. Sokak álmait törte össze a COVID19-pandémia az óceán mindkét partján. Ugyan a dél-amerikai magyar állampolgárok most is beutazhatnak Magyarországra – már ha találnak valamiféle megfizethető utazási módot – azonban a magyar állampolgársággal (még) nem rendelkező dél-amerikai magyarok számára bezárult minden kapu. A nemzetközi légi forgalom teljes újraindulása sem látszik közelinek dél-amerikai vonatkozásában. Az elsősorban a brazíliai állapotok generálta félelmek az egész kontinens megítélésére roppant negatív hatással voltak – mindez tetten érhető az európai jogalkotók lépésein is.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos / címlapkép: U-95, CC BY-SA 4.0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük