Az Interneten, de különösen a Facebookon meghirdetett távmunkák döntő többsége átverés. Nincsenek és nem is lesznek a rengeteg hamis bejegyzés okán “fakebooknak” (fake: hamis) is csúfolt közösségi oldalon otthonról, könnyű munkával, szaktudás nélkül végezhető munkák – de ez nem azt jelenti, hogy a siralmas gazdasági helyzetben lévő Argentínában ne tudnánk külföldről extra jövedelemhez jutni.

Az informatikusoknak különösen széles körű lehetőségeik vannak

Mindenek előtt szaktudásra lesz szükségünk hozzá. A legegyszerűbb dolga kétségtelenül az informatikusoknak, azon belül is a programozóknak, webdizájnereknek és a rendszergazdáknak van. Könnyedén szerezhetünk az argentin bérszínvonalat jelentősen meghaladó munkát is, a világ bármely tájáról. Itt is fontos, hogy körültekintően járjunk el: komoly, nagy cég valószínűleg nem fog minket kifizetetlenül hagyni, ellenben egy kis, ismeretlen cég – már ha létezik – minden további nélkül becsaphat minket.

Ha bármi furcsaság merül fel: nem a céghez tartozó e-mail cím, pl. ingyenes gmail, yahoo stb., esetleg nem a megjelölt ország IP-címe, tört angol (afrikai, “nigériai típusú” csalásoknál gyakori) vagy a fizetésre vonatkozó “handabandák” esetén azonnal fordítsunk hátat a “munkaadónak”. Mert bár az lehet, hogy munkát ad, amit el is végzünk – de fizetést nem, és ez esetben szinte lehetetlen a jogérvényesítés Argentínából, különösen egy harmadik világbeli országban. Az is azonnal megálljt kell jelentsen, ha valami költségre (posta, “engedély” stb) előre pénzt kér a magát munkaadónak kiadó személy. Ezek tiszta átverések, semmiféle munkaadó nincs mögöttük. Magyar “munkaadó” esetén a magyartalan kifejezésmód és a helyesírási hibák is jellemzőek – utóbbi esetben valószínűleg az egyik magyarországi, vagy erdélyi cigánytelepen kell keresnünk a kiszemelt “céget”. Alapvető szabály: mindig járjunk el a lehető legkörültekintőbben, a fizetések esetén pedig alkalmi megbízatás esetén azonnal kérjük el a megbeszélt javadalmazást. Hosszútávú, vagy projektmunka esetén a legfeljebb heti rendszerességgel leadott munkáért azonnal kérjük el a pénzt, lehetőség szerint nem nemzetközi átutalással – hiszen az akár egy hétig is tarthat, amíg újabb adag munkát végezhetünk el kifizetetlenül.

Egyéb szakterületek esetén korlátozottabbak a lehetőségek, de koránt sem lehetetlen munkát találni. A kreatív szakmák dolgozói itt jelentős előnyben vannak, például újságírók, írók és zeneszerzők esetén könnyedén megvalósítható akár a kontinenseken átívelő munkavégzés is. Különböző ügyfélszolgálatokon online végzendő munkához magas szintű idegennyelv-ismeretre lesz szükség, bár a spanyollal is kínálkoznak reális lehetőségek. Az angol nyelv ismerete itt is nagy segítség tud lenni. Szaktudás nélkül az ügynök-jellegű munkák jöhetnek szóba, legtöbbször jutalékos, “sikerdíjas” rendszerben – ennek minden nehézségével együtt.

A járvány alatt előtérbe került távoktatás új távlatokat nyitott meg a magántanárok számára is. Tulajdonképp a spanyollal és némi tanítási érzékkel már óraadó nyelvtanárnak állhatunk pl. Magyarországon, ezzel is kiegészítve, vagy akár helyettesítve is a jövedelmünket. Ezen esetekben előre, vagy közvetlen az óra után kérjük el a pénzt! A fizetési módokra ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre: a hagyományos banki átutalások mellett a PayPal és a hozzá hasonló fizetési rendszerek nagy segítségünkre lehetnek. A munkát minden további nélkül végezhetjük a Skype, vagy más beszélgető alkalmazás segítségével.

A legnagyobb bökkenő nem a lehetőségekkel van, hanem az argentin állammal. Az ürességtől kongó államkincstár a polgárok utolsó pesojára – és különösképp valutában érkező jövedelmére – is kivetné a sarcot, amit munkavégzés esetén nem is a legokosabb dolog megpróbálni elkerülni. Ezért az ilyen távmunkák esetében mindig előre tájékozódjunk az adózás menetéről – ellenkező esetben kellemetlen szituációkba keverhetjük magunkat.

Végezetül néhány komoly magyarországi állásközvetítő weboldalra vezető link;

profession.hu
jobmonitor.hu

Magánórákat sikerrel hirdethetünk apróhirdetési oldalakon is;

jofogas.hu (fizetős!)
maxapro.hu
nextapro.hu

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük