Továbbra sincs előrelépés a májusban csődbe jutott Argentínában. A kormány nem tudta elfogadni a hitelezők utolsó ajánlatát sem – így a rendezetlen államcsőd gyakorlatilag akkor is ténykérdés, ha azt argentin részről még nem merték kimondani. Ugyan a hitelezőkkel folytatott tárgyalások során látszottak már az álláspontok közeledésének jelei – azonban mára nyilvánvalóvá vált, hogy Argentína nem engedheti meg magának a hitelezők legutolsó ajánlatát sem.

Az akkor frissen megválasztott Alberto Fernándezt fogadta Mauricio Macri leköszönő elnök, miután a 2019 október 27-i választáson 7,96 százalékpontos vereséget szenvedett peronista kihívójától.
(Kép: Casa Rosada)

Jelenleg az ország egyetlen hitelezőjének, így az IMF-nek sem fizet. Ismeretes, a Nemzetközi Valutalap történetének legnagyobb hitelkihelyezésével sikerült csak megmenteni az országot a fenyegető 2019-es csődtől. Az Argentínába érkezett 57 milliárd dollár ellenére sem sikerült azonban elkerülni a fizetőképesség összeomlását. A világjárvány okozta visszaesés lett az utolsó szeg az argentin gazdaság koporsójában, tavasszal gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a 45 milliós ország. A kormány már korábban leszögezte, hogy három éven át egyetlen dollárt sem tud kifizetni a hitelezőinek, és utána is csak komoly hitelelengedés esetén hajlandó megkezdeni a törlesztéseket. A tőketartozás meghaladja a 66 milliárd dollárt – ezt 5,4 százalékkal (3,6 milliárd dollárral) csökkentetné Argentína. Az Argentína által elképzelhetőnek tartott megállapodás a kamatok terén hozna hallatlan hitelelengedést: 62 százaléknyi, 37,9 milliárd dollár fizetési kötelezettségtől szeretne az ország megszabadulni a fizetések folytatásáért cserébe. A kormány álláspontja szerint nincs más mód arra, hogy az argentin gazdaságot sikerüljön talpra állítani. Ezt a hitelezők elfogadhatatlannak tartják – így jelen állás szerint Argentína ezúttal rendezetlen államcsőddel vonul be a történelembe – az államcsődöket tekintve immáron kilencedik alkalommal.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: Presidencia de la Nación Argentina, Fernández beiktatása 2019 december 10-én)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük