Jair Bolsonaro brazil elnök a július elsejét követő négy hónapra betiltott mindenféle erdőégetést az Amazonas térségében. A tavalyi – nem kis politikai hátszéllel megtámogatott – világhisztéria rámutatott: a szubtrópusi régiók száraz évszakában gyakran keletkeznek erdőtüzek Brazíliában épp úgy, mint más hasonló éghajlatú régiókban.

Igaz, a híradásokkal szemben e tüzek döntő többsége közel-távol sem az Amazonas őserdeiben égett. Az sem elhanyagolható tény, hogy Afrikában sokkal több erdőtűz keletkezett, többszörösen nagyobb területen – de az ottani tüzek valamiért nem nagyon érdekelték a rémhírekre mindig fogékony olvasóközönséget – no és a Brazíliát és annak 2019-ben hivatalba lépett új elnökét lejáratni kívánó nyugat-európai sajtótermékeket.

A tények makacs dolgok: Dél-Amerikában 9060 km2 sérült valamilyen módon a 2019-es tüzekben, beleértve az erdők természetes megújulásához nélkülözhetetlen természetes úton létrejött tüzeket is. Ennek nagyjából fele nem is Brazília, hanem a környező országok területén égett meg. Összességében ez mindössze 0,05%-a, azaz félezred része Brazília területének. Egy kisebb magyar megye területe a Magyarországnál közel százszor nagyobb országban szétszórva. Reméljük, az idei száraz évszakban a világsajtónak a realitások talaján sikerül maradnia ezzel kapcsolatban. Brazília épp elég – gazdasági, közegészségügyi – nehézséggel kényszerül megbirkózni 2020-ban a folyamatos lejáratási kísérletek nélkül is.

(Dél-Amerikai Magyar Hírlap – Lantos)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük