Az El País című uruguayi lap értesülése szerint Európában rendezhetik 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőinek idei évre tervezett mérkőzéseit. A selejtezősorozat márciusban kezdődött volna, de a világjárvány keresztül húzta a sportvilág számításait is. A CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Fútbol), a paraguayi központú Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egy hónappal ezelőtt, június 26-án döntött arról, hogy a dél-amerikai selejtezősorozat szeptembertől megrendezésre kerülhet, majd július 11-én októberre halasztották a kezdést. Az azóta eltelt időben azonban nemhogy javult volna a járványhelyzet Dél-Amerikában – épp ellenkezőleg, tovább romlott – így az európai meccsek valóban reális opciót nyújthatnak a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelésére. Mivel a dél-amerikai válogatott játékosok többsége Európában játszik, így valóban ez tűnik jelenleg az egyetlen kivitelezhető megoldásnak. Az elsődleges akadály nem a tervezett dél-amerikai helyszíneken uralkodó járványhelyzet – hiszen a kontinensen is lehet tartani zárt kapus meccseket – hanem az a tény, hogy országtól függően a játékosok egy-, illetve kéthetes karanténre lennének kényszerülve utazásaik alkalmával, ami egész egyszerűen ellehetetlenítené az európai topligákban való szereplésüket.

Nem az első alakalom lenne, hogy a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség sorsdöntő jelentőségű meccset visz Európába; a 2018-as Libertadores Kupa döntőjének visszavágóját biztonsági okokból Madridban, a Real Madridnak otthont adó Santiago Bernabéu Stadionban rendezték meg.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük